Zajímavé způsoby, jak pověsit záclony bez klasické garnýže

Dům 11. července 2020 | 11:33 — Helena Malá
Závěsy a záclony jsou nejstarším způsobem stínění a zkrášlení oken. Obvykle je lidé dávají na garnýže. Pokud se vám ale tento způsob zdá být poněkud nudný, nahraďte garnýže něčím zajímavějším. Získáte zajímavý designový prvek a nemusí vás to ani stát majlant.
Dalších 6 fotografií v galerii
I záclony či závěsy lze pověsit kreativně, třeba na hřebíky / casadevalentina.com.br

Záclony mají za úkol zlomit prostup slunečních paprsků do interiéru a vytvořit tak pro naše oči komfortní světelné prostředí. Další důležitou úlohou je tepelná a zvuková izolace a dekorační funkce. Již od nepaměti se objevovaly nejen v zámeckých oknech, ale také v běžných venkovských obydlích. Díky svému dekorativnímu vzhledu se často objevují i jako ozdoba nejrůznějších výklenků, postelí v podobě nebes a předělů místností.

Punc originality dodáte záclonám tím, že vymyslíte neotřelý způsob jejich upevnění na okno. Použít můžete násadu od smetáku, kus větve i staré topenářské trubky. Záleží to jen čistě na vás. Zvolte však takový způsob, aby harmonicky doplňoval zbytek interiéru.

Kožená poutka a dřevěná násada

Minimalisticky působí dřevěná násada od smetáku zavěšená do dvou kožených poutek. Je to jednoduché, přitom nápadité. Výborně se bude tato varianta vyjímat v interiéru zařízeném ve skandinávském stylu. Do moderního interiéru pak můžete dřevěnou násadu vyměnit za kovovou tyč.

Deska s háčky

Pokud jste někde na půdě našli hromadu starých háčků a nevíte, jak s nimi naložit, pověste na ně záclony. Háčky jednoduše namontujte v pravidelných rozestupech na kus desky a máte hotovo. Na tento typ "garnýže" však můžete použít pouze záclony s poutky. Výborně deska s háčky zapadne do rustikálního interiéru.

Kus větve

Jestliže máte rádi přírodní styl, můžete si z procházky po lese přinést domů kus tenčí větve. Pak už jen stačí na zeď namontovat háky, do kterých ji položíte, a pověsit záclonu. Můžete si být jisti, že vaše návštěvy takový nápad zaujme.

Bambusová tyč

Nebojte se zdánlivě nesourodých kombinací. Jak můžete vidět ve fotogalerii pod článkem, zajímavě vypadá i zelená bambusová tyč uchycená ve zdobných starobylých hácích. Ideální nápad pro byt zařízený ve stylu vintage.

Kolíčky na prádlo

Roztomile působí také jednoduchý pruh látky přichycený na napnutý provaz nebo ocelové lanko pomocí obyčejných dřevěných kolíčků na prádlo. Z kolíčku můžete vyrobit i vůni do auta, jak jsme psali v článku zde.

Staré topenářské trubky

Ze starých topenářských trubek se dá vyrobit hodně věcí, třeba držáky na ručníky nebo toaletní papír. Bezvadně vám ale nahradí také garnýž na záclonu. Perfektně takový model zapadne do moderního interiéru, ale bude si rozumět i s vintage stylem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu