Na vypínače většina lidí při úklidu zapomíná. Jsou však semeništěm mikrobů

Dům 30. listopadu 2020 | 10:37 — Helena Malá
Do běžného úklidu lidé obvykle zahrnují vysávání, utírání prachu či umývání podlah. Ale na zásuvky či vypínače pamatuje málokdo. Brzy jsou proto upatlané a v zásuvkách je vrstva prachu. Ale nebojte, pomocí jednoduchých fíglů se zbavíte i letité špíny.
Další 3 fotografie v galerii
Retro vypínače jsou v módě, i tyto kousky je ale třeba udržovat v čistotě / Depositphotos

Když kolem špinavého vypínače projdete stokrát, už si ani nevšimnete, že není bílý, ale šedivý od špíny. Jakákoliv návštěva si ale černých a upatlaných vypínačů všimne docela rychle, jsou totiž dobře vidět. Nejde ale jen o estetický problém, vypínače jsou také obrovským semeništěm bakterií a virů.

Je třeba si uvědomit, že na vypínač saháte několikrát za den, a to i dřív, než si stačíte umýt ruce. Není tak divu, že na vypínačích jsou pak miliony bakterií a virů. V žebříčcích nejšpinavějších míst v domácnosti se právě vypínače řadí na přední příčky. Podle některých studií jsou dokonce vypínače co do počtu výskytu mikrobů a bakterií druhým nejrizikovějším místem v domácnosti. Jenže při běžném úklidu tato místa pravidelně čistí jen málokdo. Obzvláště v této době, kdy se celý svět potýká s koronavirem, by přitom měla být čistota vašich vypínačů aktuální téma.

Jde to i bez práce

Pokud vám dělá potíž si pravidelně při úklidu vzpomenout i na vypínače, možná vás potěší, že jsou i u nás k dostání speciální samočisticí vypínače, které jsou vyrobeny z unikátního materiálu s kladně nabitými ionty stříbra, které dokáží prakticky okamžitě veškeré mikroorganismy zničit.

Na rozdíl od nejrůznějších dezinfekčních prostředků ionty stříbra navíc zabraňují dalšímu množení odolných mikroorganismů. Dobrou zprávou je, že antibakteriální efekt je trvalý a zůstává po celou dobu používání přístrojů. A kdo chce, může si kromě klasických vypínačů a zásuvek pořídit s antibakteriálním povrchem také termostaty, ovladače žaluzií, detektory pohybu či stmívače.

Chemickým čistidlům se vyhněte

Pokud budete vypínače čistit pravidelně, vystačíte si s jemným hadříkem a saponátem. Naopak byste se měli vyhnout chemickým látkám, jako je aceton či benzin. Vypínačům rovněž nedělá dobře styk s utěrkami, které mají drsný povrch, ani abrazivní čisticí prostředky. Skvělými pomocníky jsou naopak antistatické přípravky, které zabraňují usazování prachu na nábytku. Rozhodně však kvůli očistě vypínače či elektrické zásuvky nedemontujte, poranění elektrickým proudem bývají vážná.

Na zažranou špínu použijte krystalickou sodu

Pokud jsou vaše vypínače opravdu silně špinavé a plast je zašlý, můžete takto zažrané nečistoty vypulírovat pomocí roztoku krystalické sody rozpuštěné v teplé vodě. Připravte si menší či větší nádobu, podle počtu zásuvek a vypínačů, které budete čistit. Smíchejte 4 lžíce krystalické sody a 2 lžičky teplé vody. Vzniklou směsí vypínače vydrhněte například houbičkou na mytí nádobí a otřete mýdlovou vodou nebo opláchněte čistou vodou. O tom, jak bez problémů a zbytečného stresu zvládnout předvánoční úklid, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu