Při nadměrném nočním pocení je dobré se zaměřit i na matraci. Některé typy lépe odvádějí pot

Dům 02. května 2021 | 16:13 — Helena Malá
Každý člověk se potí, pot z těla odstraňuje toxiny, udržuje tělesnou teplotu i rovnováhu soli. Jenže všeho moc škodí a pokud trpíte nadměrným pocením, je to problém. Hodně vám v tomto ohledu pomůže správná matrace.
Další 3 fotografie v galerii
Nadměrné pocení je nepříjemné, úlevvu poskytne i vhodná matrace / Depositphotos

Za normálních okolností člověk z těla vyloučí asi půl litru potu denně. Při vyšším příjmu tekutin, emocionální zátěži, zvýšené pohybové aktivitě nebo vyšší okolní teplotě pak i více. Příčin nadměrného pocení může být více od užívání některých léků přes špatnou životosprávu až po vážné onemocnění či u žen menopauzu. Ať už je důvod jakýkoliv, vyplatí se zaměřit na svou postel, respektive matraci, na které spíte. Při nadměrném pocení vzniká vlhkost, která při nesprávně zvolené matraci může přispívat k tvorbě plísní a rozmnožování roztočů a různých bakterií.

Matrace musí být vzdušná

Nadměrně potící se lidé by se měli poohlédnout po vzdušné matraci. Toto kritérium splňuje například latexová matrace, která pomocí vzduchových kanálků vlhkost výborně odvádí. Otvory v latexové pěně zajišťují prodyšnost a odvádějí vlhkost. Jako mezivrstva se používá i kokosové vlákno, a to nejen s ohledem na prodyšnost, ale také s ohledem na vyšší tvrdost, protože latexové matrace patří samy o sobě mezi měkčí matrace. Tento typ matrací je vhodné pokládat na lamelové rošty, aby byl odvod vlhkosti ještě lepší.

Pokud se člověk nadměrně potí, jsou pro něj vhodné také pružinové matrace, které zvládají proces odpařování výrazně snadněji, protože mají jádro plné vzduchu. Jsou dokonce přímo výbornou volbou, pokud máte v posteli pevnou desku, která neumožňuje odvětrávání matrace. Mezi kvalitnější pružinové matrace paří taštičkové matrace, u nichž je každá pružina samostatně uložená v ochranném textilním sáčku. Taštičková matrace při každém pohybu a stlačení dýchá, a tak je pro lidi, kteří se nadměrně potí, ideální.

Koňské žíně

Materiálem, který je při velkém pocení, vhodný, jsou například koňské žíně. Jsou vzdušné a dokážou vynikajícím způsobem zajistit odvod vodní páry z vlhkosti vyloučené lidským tělem ve spánku. Proto se do matrací používá jako vzdušná vrstva. Mezi prodyšné materiály vhodné do matrací pro toho, kdo se hodně potí, patří i HR pěna, jež také odvádí vlhkost.

Důležitý je i potah

Zapomenout nesmíte ani na správně zvolený potah na matraci, který by měl být antibakteriální a vhodný pro zvýšené pocení. Odborníci doporučují třeba potah z výtažků z aloe vera. Velmi praktickcé je, pokud lze potah z matrace sundat a dát do pračky vyprat.

Matrace regulující pocení

Pokud se nadměrně potíte, oceníte matraci, jež pomáhá regulovat pocení a má antibakteriální vlastnosti, víc, než si možná myslíte. Takové matrace mohou obsahovat některou z těchto složek:

  • Stříbrná vlákna - v matraci umí regulovat tělesnou teplotu tím, že pohlcují a vypouštějí teplo vycházející z lidského těla, mají antibakteriální vlastnosti a zabraňují vzniku nepříjemných pachů.
  • Bambusová vlákna - fungují jako přírodní deodorant, bambus absorbuje čtyřikrát více vlhkosti než bavlna. Matrace s bambusovými vlákny zůstává stále svěží a pomáhá při problémech s pocením.
  • Vlákna Climalite - jsou tepelně přátelská, udržují chladné, svěží a suché prostředí pro spánek a tím nejmodernějším způsobem regulují jeho teplotu a vlhkost, díky čemuž bude vaše prostředí pro spánek svěží.
  • Vlákna Tencel - jsou měkká jako hedvábí, pevná jako polyester, chladivá jako len, hřejivá jako vlna, vlhkost absorbují jako bavlna a umožňují proudění vzduchu. O tom, jak si zařídit ložnici podle horoskopu, jsme psali zde.
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu