Vyčistěte fasádu domu od všech nečistot. S osvědčenými technikami to budete mít za odpoledne hotové

Dům 19. září 2021 | 13:21 — Zuzana Procházková
Říká se, že fasáda domu je vaší vizitkou. Proto byste rozhodně neměli zanedbávat její pravidelné čištění. Navíc na tom není nic složitého. Existuje několik osvědčených technik, jak z fasády odstraníte bahno, mechy a další nečistoty za pár hodin.
Další 3 fotografie v galerii
Jak efektivně vyčistit fasádu, aby se nepoškodila / Depositphotos

Ať už si vyberete jakýkoli druh fasády, dříve či později se určitě ušpiní. Na vině jsou nejčastěji různé řasy, mech, výkaly od ptáků, bahno, prach a další nečistoty. Proto je doporučováno minimálně jednou do roka, nejlépe před podzimními plískanicemi, udělat revizi fasády a zkontrolovat důkladně její stav.

Jakmile narazíte na to, že je fasáda někde špinavá či zašlá, je potřeba ji dát ihned do pořádku. Nejenže nánosy nečistot vypadají na fasádě velmi neesteticky, ale také se může pod špínou skrývat nějaká prasklina nebo jiné poškození domu. Čištění fasády není vhodné odkládat, neboť čím déle na ní bude špína usazená, tím hůře půjde odstranit.

Mytí fasády vodou nebo speciálním prostředkem

Nejčastější znečištění fasády je různými řasami nebo plísněmi. Výskyt je poté na fasádě hojnější ve stinných a vlhkých místech. Tato místa na domě je potřeba kontrolovat častěji než jednou do roka. Plíseň může z dlouhodobého hlediska narušit celistvost omítky.

Proto průběžnš kontrolujte tato nebezpečná místa na fasádě, přičemž jakékoli znečištění ihned odstraňte vodou a kartáčem. Pokud bude nános větší, bude zapotřebí zakoupit speciální prostředky na mytí fasády, které s řasami i plísněmi rychle zatočí.

Mytí fasády vysokotlakým čističem

Druhým způsobem, jak lze průběžně čistit fasádu domu, je použití vysokotlakého čističe neboli wapky. Tento způsob je rychlý i efektivní, proto je tak oblíbený. Je však potřeba vědět, jak na to, neboť spousta lidí wapkou fasádu nevratně poškodí. Může dojít i k proniknutí vody do hlubších vrstev fasády.

Jestliže tedy chcete fasádu čistit wapkou, je potřeba mít zcela pod kontrolou tři zásadní faktory. Těmi jsou velikost trysky, tlak vody, a nakonec odstup od fasády. Informujte se u výrobce, jak pevná je zrovna vaše fasáda a jaký tlak snese. Podle toho poté použijte wapku.

Pokud se vám nedopatřením dostane voda do fasády, zejména do vrstvy vyztužené ze síťoviny, je nutné, aby toto poškozené místo důkladně vyschlo. To může trvat i jeden týden při teplotách okolo 20 stupňů Celsia.

Jak na zelené fleky na fasádě

Jistě jste už někde na fasádě viděli ony nevzhledné zelené fleky. Jedná se o řasy v kombinaci s plísněmi. Tyto zelené fleky jsou velmi odolné na očištění a ani použití wapky není jistotou. V tomto případě zakupte klasické Savo a naneste jej štětcem na omítku. Následně nechte alespoň 15 minut působit, v ideálním případě déle. Následně ošetřené místo omyjte kartáčem a vodou nebo přímo wapkou. V případě potřeby postup opakujte. Dále čtěte: Pět častých zlozvyků při uklízení domácnosti, se kterými se vyplatí skoncovat.

Zdroj: randpc.com, nytimes.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu