Starší tuhé mýdlo nevyhazujte. V domácnosti lze využít k různým účelům

Dům 05. prosince 2021 | 20:55 — Zuzana Procházková
Obyčejné tuhé mýdlo je postupně vytlačováno praktičtějšími tekutými variantami. Pokud jste však doma našli poslední kousek, pak ho rozhodně nevyhazujte. Budete překvapeni, k čemu všemu můžete tuhé mýdlo použít.
Další 3 fotografie v galerii
Klasické tuhé mýdlo je v domácnosti doslova všestranným pomocníkem / Shutterstock

Na tuhé mýdlo nedaly naše babičky dopustit a používaly je k mnoha problémům v domácnosti. V dnešní době sice tuhé mýdlo není tolik oblíbené, protože je méně praktické než to tekuté, i tak se vyplatí mít vždy alespoň kousek doma. Uvidíte, ke kolika tradičním i netradičním způsobům je můžete využít.

Osvěžte šuplíky, skříně nebo například auto

Určitě jste si někdy všimli, že vaše babičky pokládají tuhé mýdlo do skříně mezi prádlo. Tento trik dělají z toho důvodu, že tuhé mýdlo krásné osvěží a provoní všechno prádlo ve skříni. Stejně tak je můžete použít k provonění zapáchajících bot nebo do auta.

Zamlžování zrcadla

Pokud vás rozčiluje to, že po osprchování máte v koupelně zrcadlo zcela zamlžené, pak sáhněte po kousku tuhého mýdla. Postupujte tak, že na suchém zrcadle uděláte mýdlem několik čar, a ty poté vyleštíte do sucha hadříkem. Mýdlo vytvoří ochrannou vrstvu, díky čemu se zrcadlo už nebude mlžit.

Zaseknutý zip

Tuhé mýdlo vyřeší také váš problém se zaseknutým zipem. Stačí pouze, když suchým mýdlem potřete zoubky zaseknutého zipu.

Vrzaní dveří

Vrzající dveřní panty a palubky vyřeší kostka mýdla, pokud zrovna nemáte po ruce olej na promazání. Jednoduše potřete okraje vrzajících míst suchým mýdlem, který panty promaže a vrzaní přestane.

Snadná montáž nábytku

Ať už jste domácí kutil nebo nezkušený začátečník, zašroubování šroubů do dřeva může být někdy obtížné. Usnadněte si to proto potřením závitů šroubu trochou mýdla. Stejně tak můžete promazat hřebíky nebo pilku, aby se s nimi lépe pracovalo.

Ochrana nábytku před domácími mazlíčky

Pokud máte doma domácí mazlíčky, pak můžete pomocí mýdla předejít hravě poškození nábytku. Uděláte to tak, že všechny ohrožené rohy a části nábytku potřete vrstvou mýdla. Mýdlo nijak nábytek nepoškodí a skvěle jej ochrání před okousáváním nebo poškrábáním. Dále čtěte: Jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý přes celé svátky až do Silvestra. Zásadní jsou tři faktory.

Zdroj: thespruce.com, experthometips.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu