Interiér ve venkovském duchu vypadá dobře, je nadčasový a sluší i městským bytům

Dům 18. ledna 2022 | 15:19 — Helena Malá
Jedním z nových trendů bytového designu je takzvaný cottagecore neboli venkovský styl. I když, jak už i název napovídá, perfektně zapadá do prostředí venkova, můžete si v tomto duchu vytvořit i městský byt.
Dalších 6 fotografií v galerii
Venkovský styl působí nadčasově / Depositphotos

Venkovský styl má své osobité kouzlo. Vdechne interiéru tradiční a nadčasovou krásu. A přesto, že se hodí především na venkov, nemusíte se ho vzdát ani v městském bytě. Jen je potřeba dodržet pár jednoduchých pravidel.

Trend cottagecore je ztělesněním dobrého, zdravého života a čerpá inspiraci z venkova s rozlehlými loukami a divokými květinami. Využívá vzhled a kouzlo idylické venkovské chalupy prostřednictvím známých květinových potisků a vzorů, povrchů natřených křídou, organických textur a dřeva. Vnáší do interiéru venkovní prostředí a pomáhá nám se spojit s přírodou.

Příroda na prvním místě

Materiály, tvary, barvy a doplňky čerpají inspiraci z přírody, z vesnických statků a domků. Návrat ke kořenům, tradičním hodnotám, dřevěný masivní nábytek, ale také pestré barvy, pruhy, květinové či kostkované vzory, to vše venkovský styl nabízí. Důraz je kladen na klid, pohodu a odpočinek. Celkový dojem interiéru doladí doplňky, jako jsou vázy, koše, keramika, ošatky, proutí, sušené byliny, kované dekorace, zavěšené pánvičky a cedníky.

Poctivé materiály

Venkovský styl je založen na tradicích, nadčasových vzorech a poctivosti používaných materiálů. Venkovskému stylu vévodí hlavně dřevo, ale i kov nebo kámen. Hlavním prvkem venkovského stylu je dřevěný nábytek. Vsaďte na masiv, případně klasicky vypadající kusy nábytku. Časté je ponechání dřevěného vzoru, případně natření na světlé barvy. Kamenné obklady se výborně hodí do venkovsky laděného interiéru a oceníte je jako materiál pro podlahu i ozvláštnění stěn. Vybavení a dekorace jsou z tkanin, jako je bavlna či len. Hodí se i keramické prvky, které dotvoří venkovský a tradiční dojem.

Vhodné barvy a vzory

U venkovského stylu se zaměřte na krásu jednoduchých vzorů. Klasikou jsou květované či kostkované vzory a pruhy. Oblíbené jsou světlé barvy a pastelové tóny pro dotvoření atmosféry. Velkou parádu uděláte i doplněním o květiny ve váze, případně živé rostlinky v pěkném květináči. Do kuchyně určitě nezapomeňte pořídit čerstvé bylinky a pěkné tradiční vybavení. V ložnici sáhněte po kvalitním bavlněném či lněném povlečení v jemných barvách.

Klasika i moderní pojetí

I když se může na první pohled zdát, že venkovský styl se bude snoubit jen s rustikálním designem, není to tak. Vždy záleží na tom, z jaké strany celý koncept pojmete. Buď se můžete pustit do moderního interiéru postaveném na prvcích venkovského stylu, nebo vytvořit klasicky vypadající krásný interiér. S použitím vhodných doplňků dosáhnete romantického vzhledu. Ve všech případech ale díky venkovskému stylu vnesete do svého domova příjemný pocit a útulnost, přitom váš byt bude stále maximálně funkční. O tom, že noým trendem v koupelnách jsou florální motivy, jsme psali zde.

Zdroj: House & Garden, Décore Aid, Country Living.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu