Faraonský pes se rád mazlí s rodinou, k cizím je odtažitý

Mazlíčci 13. dubna 2020 | 11:00 — Anna Novotná
Faraonský pes je velmi přátelské a hravé plemeno. S rodinou, ve které je, se rád mazlí. K cizím je ale odtažitý a chová se instinktivně.
Další 3 fotografie v galerii
Na výcvik faraonského psa potřebujete trpělivost a porozumění / Depositphotos

Faraon je lovecké plemeno, a proto nemusí příliš vycházet s ostatními zvířaty. S dalšími psy se snese v případě, že ho na to budete připravovat už od štěněte. Příliš se nehodí k malým dětem. Větší děti s ním ale mohou vycházet, protože chápou, jak se k němu chovat a co mu naopak nedělat.

Trpělivost a porozumění

Připravte se na to, že výchova faraonského psa není zrovna jednoduchá. Budete potřebovat trpělivost a porozumění, protože pes nebude plnit každý váš povel hned. Buďte proto důslední, zdržte se ale křiku a násilí.

Dobře uděláte, když budete mít po ruce oblíbenou hračku a kapsu s dobrotami. Pokud si vytvoříte vzájemnou důvěru a porozumění, psa půjde vycvičit. Výcvik jen oproti jiným psům potrvá déle. Při procházkách mějte psa raději na vodítku. Mohl by se totiž vydat za zvěří a těžko byste ho naháněli zpět. Psi jsou ostražití, proto bývají dobří hlídači, kteří upozorní na jakoukoliv nesrovnalost.

Faraon je náročný na pohyb. Proto si ho nepořizujte, pokud se rádi povalujete. Plemeno miluje dlouhé procházky, takže se spíš hodí k aktivním lidem. I při procházkách musí být ale na vodítku, protože pokud zbystří zvěř, půjde i sebelepší výcvik stranou. Hodí se pro kynologické sporty jako dostihy, není ale příliš vhodný pro agility.

Kontrolujte drápy

Péče o srst není náročná. Stačí občas odstranit odumřelé chlupy. Plemeno je čistotné a nemá typický psí zápach. Pravidelně musíte kontrolovat drápy. Při pohybu venku se obrušují, ale některým to nemusí stačit a mohou mít tendenci přerůstat. Na stříhání použijte speciální kleště. Pokud se bojíte, běžte k veterináři.

Občas je potřeba vyčistit psovi uši a také se starat o chrup. Předejdete tím vzniku zubního kamene. Zuby čistěte speciálními pastami nebo používejte doplňky stravy, které působí preventivně proti vzniku zubního kamene.

Kvalitní strava

Psovi musíte zajistit kvalitní stravu, díky které bude prospívat. Krmit ho můžete granulemi nebo syrovou stravou. Nekupujte nejlevnější granule a nechejte si poradit od odborníků. Pokud chcete přirozenou stravu, krmte psa syrovým masem, zeleninou, přílohami a kostmi. Musejí být syrové, protože při tepelné úpravě se mění struktura kosti a mohla by zvířeti poškodit trávicí trakt. Krmení přizpůsobte věku a velikosti psa.

Faraonský pes je staré plemeno a podobná se staroegyptským psům. Plemeno se objevilo na Maltě, kam se zřejmě dostalo z Egypta. Je podobný také sicilským chrtům a některým dalším plemenům, s nimiž si ho můžete splést. Psali jsme také: Žárlivost a urážlivost nejsou ryze lidské vlastnosti. Tyto city mají i psi.

Témata: pes, péče, zdraví, strava
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu