Fakta o psech, o kterých jste možná ještě neslyšeli nebo si je neuměli vysvětlit

Mazlíčci 27. září 2020 | 10:40 — Anna Novotná
Pes je největší domestikovaná šelma a jedno z nejstarších domestikovaných zvířat vůbec, který člověka provází minimálně čtrnáct tisíc let. Tohle jste o pejscích nevěděli! Úloha psa v lidské společnosti byla vždy rozmanitá. Pomáhal člověku při lovu, osvědčil se jako hlídač majetku, ale i strážce majitele nebo domácích zvířat. I když o psech víme hodně, stále jsou zde o nejlepším příteli člověka překvapující fakta.
Další 4 fotografie v galerii
Každý pes má svůj čenich natolik unikátní, že může být využit k jeho identifikaci / JumpStory

Některé chování psů je zdánlivě nevysvětlitelné. Nyní vám však poodhalíme šest zvláštních faktů o psech, o kterých jste možná ještě neslyšeli nebo si je neuměli vysvětlit.

Nevidí černobíle

Jeden z nejrozšířenějších mýtů mluví o tom, že psi vidí pouze černobíle, ale není tomu tak. Dalo by se to přirovnat k tomu, jak vidí barvoslepí lidé. Barvy rozeznávají jinak než my. Například nevidí rozdíl mezi zelenou a červenou barvou. Svět mají spíše v barvách šedé, žluté a modré.

Dokáží odhalit některé zdravotní problémy

Někteří pejsci dokážou poznat epileptický záchvat člověka ještě předtím, než k němu skutečně dojde. Psí čenich má dokonce tu schopnost, že dokáže vycítit rakovinu v těle člověka. Němečtí odborníci při jednom experimentu zjišťovali, zda jsou psi schopni odlišit lidi, kteří mají zhoubný nádor, od lidí zdravých. Ze sta možných vzorků nakonec správně identifikovali 71 lidí, kteří trpěli rakovinou plic.

Velikost hraje roli

Malí psi se obvykle dožívají vyššího věku než velká plemena. Průměrná délka života se pohybuje od osmi do šestnácti let. Nejstarší pes na světě, o kterém se dochovaly záznamy, se dožil neuvěřitelných devětadvaceti let. Byl to kříženec Max z USA.

Otisk čumáku jako otisk prstu

I u psů můžeme najít „otisky prstů“. Spíše bychom měli ale říkat otisky čenichů. Každý pes má svůj čenich natolik unikátní, že může být využit k jeho identifikaci, stejně jako k tomu může dojít u lidí pomocí otisků prstů.

Slyší na více než 200 metrů

Psí sluch je velmi vyvinutý a citlivý. Psi dokážou výborně slyšet na vzdálenost až 225 metrů.

Před spaním se točí dokola

Jistě jste si všimli, že se váš domácí mazlíček před spaním několikrát zatočí dokola. Víte proč? Nejde o žádný psí rozmar, ale jedná se o rituál, který sahá hluboce do psí historie. Souvisí to s jejich instinktem. Předpokládá se, že jde o jakýsi způsob hnízdění. V přírodě si takto pes vyšlape kolečko v trávě, aby si pak mohl kam pohodlně lehnout. Psali jsme také: Nezkracujte psovi ocas, připravíte ho tak o jednu důležitou schopnost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu