Bez vodítka se pejskař neobejde. Někdy je ale lepší pořídit postroj

Mazlíčci 01. května 2021 | 12:18 — Helena Malá
Obojek a vodítko patří mezi naprosto základní výbavu každého pejskaře. Vždy platí, že obojek musí vyhovovat pejskovi a vodítko zase pánečkovi. Jsou ale případy, kdy je lepší svému chlupáčovi pořídit raději postroj.
Další 3 fotografie v galerii
Někdy je postroj lepší než obojek / Pixabay

Co se týká obojků, k dostání je nepřeberné nožství druhů i velikostí. Nejčastěji se vyrábějí z nylonu, kůže nebo koženky. Velmi často jsou opatřeny antireflexní vrstvou, takže váš pejsek je lépe vidět ve tmě nebo za špatného počasí. K dostání jsou i nejrůznější ergonomicky polstrované modely z lehkého materiálu, které váš čtyřnohý kamarád na krku ani nepostřehne. Kožené obojky se zase vyznačují dlouhou životností a častokrát dělají i větší parádu. Jenže standardní obojky nejsou nejlepší volbou pro plemena, jejichž krky jsou větší než hlavy.

Vodítka jsou obvykle rovná, z textilu nebo kůže, a mají na jednom konci smyčku nebo karabinku pro uchycení obojku a na druhém konci smyčku pro držení. Při vybírání délky vodítka berte v potaz velikost vašeho mazlíčka. Všeobecně platí, že delší a robustnější vodítko je vhodné pro větší plemena, pro menší psy se doporučují vodítka spíše kratší a pružnější.

Samonavíjecí vodítka mívají mohutnou rukojeť a tenkou nylonovou šňůru, která se při tahu vysouvá. Jsou vybaveny pojistkou, která umožňuje šňůru při určité délce zajistit proti dalšímu odvíjení či zpětnému navíjení.

Kdy použít postroj

Při vycházkách se svým mazlíčkem můžete použít i postroje. Ty vedou přes hruď psa, což ocení obzvláště pejsci s poškozenými průdušnicemi. Také si můžete vybrat i z druhů postrojů, které se používají pro psy, kteří na vodítku příliš tahají.

Obecně se dá říct, že obojek je vhodnější pro lepší komunikaci mezi vámi a vaším mazlíčkem. Díky tomu, že krk je pro psa „komunikační zóna“, povely rychleji pochopí. Lehkým trhnutím za obojek nebo napnutým či povoleným vodítkem mu dáváte jasný signál.

V postroji pes takovou citlivost nemá. Je vhodnější pro menší rasy pejsků, kteří mají choulostivější krk (toy pudl, čivava) a plemena s kratším čumákem (mops), protože ta mají sklony k dýchacím potížím. Dále je ideální pro temperamentní pejsky, kteří „lítají jak splašení“ a na obojku se přidušují.

Využijete ho také při sportovních aktivitách, například při cyklistice, běžkách apod., kdy je ovšem nutné dbát na kvalitní, pevný a měkký materiál, aby byl pro vašeho mazlíčka pohodlný. Postroj se doporučuje i pro pejsky, kteří mají problémy se štítnou žlázou.

Musí perfektně sedět

Nesmíte zapomínat na to, že postroj musí perfektně sedět. Počítejte také s tím, že nasazování oproti obojku je trošku složitější.

Než se pro konkrétní model rozhodnete, je třeba psa dobře změřit, protože postroj musí být pohodlný a neměl by nikde tlačit. Změřte proto délku zad, obvod krku a hrudníku. Zohlednit musíte také váhu psa.

Co se týká materiálu, pro malé a klidné psy stačí jednoduché nylonové postroje, pro větší, sportovní a aktivní psy jsou vhodnější širší a polstrované kšíry. Myslete na to, že postroj by měl být dostatečně prodyšný.

Přes hlavu i přes nohy

Na výběr jsou dva druhy postrojů. U prvního typu se kšíry nasazují na přední nohy a zapínají se za zátylkem. Jsou vhodné pro klidnější psy menších plemen, jelikož pokud máte doma „hyperaktivního psa“, nebude snadné mu postroj nasadit. Nejsnáze se vám to povede, když položíte postroj na zem, psovi vezmete přední tlapky a dáte do kšírek. Poté jen vytáhnete k zátylku a zapnete. U spony na zapínání mají kšíry dvě kolečka na vodítko jako pojistku, kdyby se postroj nedopatřením otevřel.

Druhý typ postroje se nasazuje nejprve přes hlavu. Je potřeba provléct jednu tlapku a postroj zapnout na boku. Pes by měl mít popruh postroje mezi předníma nohama. Jako pomůcka při nasazování mohou sloužit kolečka na vodítko. Pamatujte, že tato kolečka musí mít pes vždy na hřbetě. Tyto postroje jsou vhodnější pro větší plemena, pro aktivní a sportovní psy či na výcvik. O tom, jak naučit psa chodit na vodítku i bez nepříjemného trhání, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu