Jak se zachovat, když vašeho psa napadne jiný pes. Správná reakce je klíčová

Mazlíčci 29. srpna 2021 | 10:03 — Anna Novotná
Venčení psa je jako řízení auta. Vy můžete být zodpovědný a pozorný, ale nikdy nevíte, na koho cestou narazíte. I když máte svého mazlíčka na vodítku a pod kontrolou, může se stát, že bude napadený jiným volně pobíhajícím psem. V takovém případě nepanikařte a postupujte následovně.
Další 3 fotografie v galerii
Pes může mít z napadení jiným psem šok / Depositphotos

Zachovat si chladnou hlavu je důležité, abyste se mohli správně rozhodnout, co dál.

Jak se dostat ze rvačky

Jestliže se váš pes z jakéhokoliv důvodu dostane do střetu s jiným psem, rozhodně není na místě do souboje zasahovat. Některý pes, a to i ten váš, by vás mohl pokousat. Nepěkně by to mohly odnést vaše ruce nebo i nohy. Výhodou je, když máte svého psa na vodítku, protože se obě zvířata můžete pokusit od sebe odtrhnout. Když bude mít vodítko i druhý pes, o to lépe. Horší situace nastane, pokud bude druhý pes na volno a ještě bez náhubku. Pak je vhodné pokusit se z takového souboje vycouvat a rychle odejít.

První pomoc

Po skončení potyčky, když už jste v bezpečí, zkontrolujte svého psa. Drobná poranění ošetřete vodou a dezinfekčním přípravkem. Po telefonické konzultaci s veterinářem můžete nasadit léky proti bolesti nebo urychlení hojení.

Bohužel není snadné zjistit, zda váš pes nemá skrytá poranění, poškozené orgány a jak moc v šoku je. To by měl posoudit veterinář. Rány po kousnutí jsou vždy zhmožděné, proto nemusejí být zřetelné, jak jsou hluboké a jaký je rozsah poškození tkání. Vůbec neuděláte špatně, když psa vezmete k veterináři i v případě menší šarvátky. Je lepší, aby vašeho psa zkontroloval odborník. Raději navštívit veterináře zbytečně než pozdě. Čtěte také: Když játra volají o pomoc. Varovné signály opravdu není radno ignorovat.

Vyměňte si kontakty

Pokud je na místě šarvátky psů také majitel druhého zvířete, vezměte si na něj kontakt. Je potřeba zajistit očkovací průkazy a dohodnout se na dalším postupu. V takovou chvíli nemá cenu se dohadovat, kdo nese vinu, kdo první zaútočil nebo útok vyprovokoval. Pokud by vám majitel druhého psa odmítl poskytnout informace, neostýchejte se zavolat policii. Jestliže zůstanete asertivní, máte větší šanci se dozvědět, zda je druhý pes očkovaný a jestli se jeho majitel hodlá podílet na výdajích za léčbu vašeho psa. Jinak by to zůstalo na vás.

Zdroj: PDSA.co.uk.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu