Jak ochránit psy při vysokých teplotách a jak postupovat při přehřátí jejich organismu

Mazlíčci 19. srpna 2022 | 11:36 — Zuzana Procházková
Vysoké teploty a dusno nejsou náročné jen pro lidský organismus, ale také pro naše psí mazlíčky. Ti během veder doslova trpí a veškeré aktivity jsou pro ně velmi náročné. Prozradíme vám proto, jak se o psa při vysokých teplotách starat a jak jej správně zchladit.
Další 3 fotografie v galerii
Během vysokých teplot hrozí u psa rychlé přehřátí organismu / Pixaby

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak jsou pro vaše čtyřnohé mazlíčky letošní vedra náročná? Jsou. A velmi. Je to jednak z toho důvodu, že mají psi jen málo potních žláz, kvůli čemuž se hůře ochlazují. Dále pochopitelně je ohřívá srst a navíc nemají žádnou ochranu na packy, a tedy musí po těch rozpálených cestách našlapovat holými tlapkami. Pro psy jsou letní horka zkrátka tím nejnáročnějším obdobím. Proto je potřeba jim věnovat náležitou pozornost a péči, aby nedošlo k přehřátí organismu.

Jak rozpoznat, že je pes přehřátý

Jistě vás zajímá, jak správně a zavčas rozpoznat, že má váš milovaný mazlíček přehřátý organismus. Veterinářka Alena Krátká pro Magazinplus.cz vysvětluje, že „mezi typické příznaky přehřátí organismu patří usilovné dýchání s otevřenou tlamou, horký čenich i sliznice a vykulené oči.“ U psa dále je zřejmé, že je neklidný, nervózní, malátný a dezorientovaný. Postupně se začíná vyhýbat jakémukoli pohybu a působí zcela vyčerpaně.

První pomoc pro přehřátého psa

Jedna z nejdůležitějších věcí je to, že musíte psa ochlazovat postupně. V opačném případě byste mu způsobili šok. Nejprve je nutné, abyste ukončili jeho veškeré aktivity a položili ho na chladnější místo, pochopitelně do stínu. Po chvíli mu začněte postupně chladit mokrými ručníky tlapky, bříško a třísla. Postupujte po částech a rozhodně psa nepřikrývejte mokrým, studeným ručníkem celého. Jakmile se uklidní a alespoň trochu zchladí, podávejte mu po troškách vlažnou vodu. Jestliže tento způsob nepomáhá a vidíte, že je pes stále malátný, okamžitě vyhledejte veterináře.

Prevence nadevše

Prevence je základem všeho a zde to platí dvojnásob. Je tedy potřeba během veder minimalizovat riziko přehřátí vašeho čtyřnohého mazlíčka. Na co se zaměřit? Psovi přes celý den vždy zajistěte přístup na chladné místo, kde se může schovat a zklidnit. Také je nutné, aby měl pes po celý den přístup k čerstvé vodě.

Při velmi vysokých teplotách

Rozhodně není od věci mu zařídit na zchlazení malý bazének, kterým může být samozřejmě napuštěný lavor vodou. K zakoupení jsou také speciální chladící podložky. Nakonec, při opravdu vysokých teplotách, tedy při tropech, omezte hry a aktivity. Psa vezměte na procházku brzy ráno a večer, vyhněte se rozpálenému asfaltu, choďte v přírodě po trávě, aby ho nepálily tlapky. Dále čtěte: Seznam běžných pokojových i venkovních rostlin, které jsou však smrtelně nebezpečné pro vašeho psa.

Autorský článek, další zdroj: humanesociety.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu