Než zahradní nábytek definitivně schováte, vyčistěte z něj všechny skvrny. Na každou platí něco jiného

Ostatní 23. listopadu 2020 | 18:26 — Helena Malá
Lidé si na svých zahradách užívali poslední hezké a relativně ještě teplé dny. Zima se ale nezadržitelně blíží a pokud jste dosud neodklidili dřevěný zahradní nábytek, máte nejvyšší čas. Než ho ale zazimujete, dobře ho očistěte a zbavte skvrn a fleků, které se na něm během sezony vytvořily.
Další 3 fotografie v galerii
Fleky dřevěnému nábytku moc nesluší / Depositphotos

Pokud máte možnost, je dobré zahradní nábytek schovat někam do sucha, kde nebude vystaven povětrnostním podmínkám. Mráz a sníh většině materiálů nesvědčí, dřevěnému pak obzvlášť. Úklid nábytku ale spojte také s jeho očistou, ať si na jaře zbytečně nepřiděláváte práci.

Někdy stačí nábytek jen otřít od prachu vlhkým hadříkem, někdy ale objevíte i nejrůznější skvrny a fleky, které tak snadno odstranit nejdou. Nebojte, i odolné nečistoty lze vyčistit, musíte jen vědět, jak na to. Pokud navíc víte, co skvrny způsobilo a z jakého dřeva je nábytek vyrobený, ulehčí vám to práci.

Zelené skvrny od plísně

Pokud vám dřevěný nábytek stál celé léto přímo na zemi, mohly se vám ně něm vytvořit zelené skvrny od plísně. K jejich odstranění budete potřebovat kartáč s tvrdými štětinami a vodu. Kdyby nechtěla plíseň pustit, můžete do vody přidat trochu octa. Vytvoříte tak směs, která se bude skládat z ¼ octa a ¾ vody. Ošetřete touto směsí celý nábytek, nejen postihnuté části. Je dost možné, že se neviditelné spory plísně usadily i na jiných částech nábytku a mohly by se opět rozšířit. Ošetřete tedy každé zákoutí a mezírku, jinak se plíseň rychle znovu objeví.

Pokud se plíseň na nábytku stále drží, můžete se uchýlit k drastičtějším metodám. Existují různé přípravky proti plísním, které zahradní nábytek plísně zbaví.

Fleky od vody

Voda dokáže napáchat neplechu zejména na voskovaném nábytku. Nejprve musíte před samotným čištěním nábytek zbavit prachu. Poté si vytvořte mýdlový roztok a flek od vody co nejlépe rozmyjte bavlněnou textilií namočenou v roztoku. Nakonec rozleštěte postižené místo vazelínou. Použijte k tomu utěrku z mikrovlákna.

Pokud objevíte skvrny od vody na lakovaném nábytku, na vazelínu zapomeňte, mohli byste dřevo poškodit. V tomto případě skvrny vyčistěte směsí vody a lihu. Nebo si v obchodě pořiďte specializovaný prostředek na dřevo nebo polituru na nábytek.

Na krev funguje studená voda

Na dřevěném nábytku se mohou vyskytnout také stopy po krvi. Ať už kvůli zranění někoho z rodiny, nebo třeba ze syrovéo masa, které se chystáte připravit na grilu. Krev nikdy nečistěte agresivními čistidly. Mohla by totiž způsobit sražení bílkovin a později byste už skrvnu vyčistili jen horko těžko, spíš vůbec. Stejně tak nevhodná je i horká voda. Krvavé fleky nejlépe odstraníte pomocí studené vody. Místo důkladně třete, dokud krev nezmizí. Pamatujte také na to, že čím dříve fleky začnete čistit, tím lépe. A ještě jedna rada, mokré místo nenechejte jen tak uschnout, mohly by se na dřevě vyskytnout nevzhledné mapy. Raději pečlivě vysajte vlhkost papírovými utěrkami.

I mastnota jde odstranit

Mastnota do dřeva velmi snadno vsákne a dostat ji pak pryč bývá oříšek. Pořiďte si ale pomocníka v podobě oxidu hořečnatého. Když tuto látku smícháte s vodou tak, abyste získali konzistenci suché pasty, máte šanci na úspěch. Směs naneste na postižené místo  a nechejte perfektně zaschnout. Pak pastu odstraňte pomocí štětečku a pokud je mastnota stále vidět, postup zopakujte. Naopak se vyhněte různým rozpouštědlům. Mastnoty vás sice zbaví, ale většinou odstraní i lak či jinou povrchovou vrstvu, někdy také rozpouštědla změní barvu dřeva.

Na mléko platí líh

I mléko dokáže na dřevěném nábytku napáchat škody. Ale nebojte, stačí se vyzbrojit lihem a fleky od mléka budou minulostí. Neředěný líh nalijte na skvrnu a nechejte chvíli působit. Pak dočistěte místo vodou a vysušte papírovými utěrkami. Ale pozor, líh je docela agresivní. Je tak lepší si tuto metodu nejprve vyzkoušet na nějkém skrytém místě, ať máte jistotu, že hořlavina s vaším dřevem nic neudělá. Fleky od mléka můžete vyčistit také politurou na nábytek.

Fleky od ovoce

Obzvláště letní bobuloviny dokáží dřevo nehezky zbarvit. Funguje na ně chlornan sodný, opět je ale dobré chemikálii nejprve vyzkoušet na méně viditelném místě, ať můžete zhodnotit reakci. Chlornan nebo také louh smíchejte s vodou a naneste na skvrny. Látka musí být stále vlhká, jinak neúčinkuje. Dejte na ni proto třeba vlhkou utěrku nebo tekutinu aplikujte opakovaně. Nechejte několik hodin působit a pak opláchněte teplou vodou. Pokud je to potřeba, postup opakujte. O tom, jak lze ze starých věcí vyrobit originální zahradní nábytek, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu