Vyrobte si krásné vánoční ozdoby z korálků. Zabavit se mohou i děti

Ostatní 29. listopadu 2020 | 10:42 — Helena Malá
Bez vánočních ozdob si většina lidí nedokáže vánoční svátky vůbec představit. Podle průzkumu je kupuje 76 procent Čechů. Čím dál víc lidí ale dává přednost vánočním doplňkům a ozdobám vyrobeným doma před těmi ze supermarketu. Jednak ušetříte, ale také při výrobě zabavíte děti a ve výsledku budete mít z ozdob větší radost.
Dalších 6 fotografií v galerii
Korálkové ozdoby byly v minulosti zcela běžné, dnes jsou opět v oblibě / Depositphotos

Při výrobě vánočních ozdob byste se neměli nechat ovlivnit trendy. Sázkou na jistotu jsou přírodní materiály.

Každému se líbí jiný styl

Vánoční sezona se pomalu blíží a obchody se plní vánočními dekoracemi. A spousta lidí začíná přemýšlet nad tím, jakými barvami letos vánočně vyzdobit interiér svých domovů. Existuje spousta stylů - elegantní s perlovými odstíny, štrasem, peřím a křišťálem, přírodní – se zavěšenými jablky nebo ořechy na stromku, nebo s folklorními motivy dané země, vše v nejrůznějších barevných kombinacích. K nejoblíbenějším barevným trendům patří každoročně červenozlatá a modrostříbrná kombinace.

„Lidé by se ale při nákupu nebo výrobě vánočních dekorací neměli nechat svazovat aktuálními trendy. Vánoční dekorace by spíš měly ladit k tomu, jak je koncipován celý interiér,“ poradil Martin Stibor, zakladatel společnosti nabízející komponenty k výrobě šperků. Právě tyto komponenty lidem často slouží i k výrobě vánočních dekorací.

Korálkové ozdoby

Mezi nejprodávanější materiály pro výrobu ozdob dlouhodobě patří plastové korálky – jsou lehké, téměř nerozbitné a pracovat s nimi mohou i opravdu malé děti. Nejstarším materiálem pro výrobu vánočních dekorací a ozdob je sklo, dřevo a přírodniny. Moderní ozdoby jsou z plastu.

„Korálkové ozdoby se dělají ze všech těchto materiálů – lze využít skleněné české voskové perličky nebo broušené korálky s leskem, ale také třeba metalické plastové perličky, které mohou na drátěné základy navlékat i menší děti. Právě české broušené a voskované perly, metalické plastové mixy a imitace perel patří pro jejich lehkost a jednoduchost k nejprodávanějším korálkům k výrobě vánočních ozdob vůbec,“ uvedl Martin Stibor.

Dřevěné dekorace jsou opět v módě

V českých domácnostech se do popředí dostávají také dřevěné vánoční ozdoby a dekorace. „V interiérových dekoracích jsou velmi populární přírodní materiály - dřevo, organická keramika nebo sušené květiny. Ty je navíc snadné sladit s téměř jakýmkoli interiérem – perfektně pasují ke skandinávskému stylu, hodí se i k retro vybavení, industriálnímu nábytku nebo domácnostem zařízeným ve stylu Provence. Z dřevěných korálků lze tvořit jak oblíbené hvězdy na drátěných základech, tak třeba girlandy a řetězy. Velký zájem je také o drátěné základy na vánoční hvězdy, které lze pořídit i ve formátu 3D,“ doplnil Martin Stibor.

Vedou hvězdy a andělíčci

Pokud už člověk ví, z jakého materiálu a barev chce dekoraci vyrábět, je na řadě rozmyslet si, jaký tvar ozdobě dát. Mezi nejoblíbenější tvary patří určitě hvězdy, které se vyrábějí jednoduše jen navlečením na drátěný základ. Je to jednoduché, zároveň ale hodně variabilní - dají se využít různé korálky a třeba i více kusů drátěných hvězd spojit do jednoho výsledného výrobku.

„Potom jsou tu andělíčci – ti jsou evergreenem, ale nedá se říct, že by si je lidé spojovali jen s Vánocemi. Vyrábí si je i jako talismany třeba do auta nebo na klíče. A pak je i rozdávají jako dárky pro štěstí. Jejich výroba je velmi snadná - stačí křidélka a dva korálky, proto se do jejich výroby opravdu rády zapojují děti. Velmi oblíbené jsou i vánoční řetězy, jejichž výroba je velmi snadná, a i do jejich navlékání se mohou zapojit i děti. Navíc nemusejí zdobit jen vánoční stromek – dají se použít jako bytová dekorace nebo zpestřit adventní věnec,“ řekl Martin Stibor. O tom, jak si doma vytvořit perníkové vánoční ozdoby, jsme psali zde.

Témata: Vánoce, ozdoby, korálky, DIY
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu