Drobné škrábance na skle u auta zvládnete zahladit i sami. Poradíme, jak na to

Ostatní 18. dubna 2021 | 10:05 — Klára Sanders
Na autě se může poškrábat nejen lak, ale také sklo. Nejčastěji je to vlivem odlétajících kamínků, písku ve vzduchu, nebo také stíráním stěračů takzvaně na sucho. Další možností je, když při mytí zvolíte nevhodné prostředky nebo moc drsnou houbu či hadr. Není nutné hned zajít do servisu, drobné škrábance a rýhy na skle zvládnete opravit sami.
Další 4 fotografie v galerii
Šrábance ze skla můžete odstranit pomocí surovin, které máte běžně doma / Depositphotos

Především čelní sklo u auta je pravidelným provozem neustále poškozováno a dříve nebo později na něm začnete pozorovat více či méně výrazné škrábance. Pokud už takový nevzhledný škrábanec najdete a nevejde se vám do něj nehet, můžete ho opravit bez pomoci profesionála. K odstranění škrábanců lze použít běžné domácí prostředky. 

Zubní pasta nebo jedlá soda

Zubní pastu je většina lidí zvyklá používat k čištění chrupu. Použít ji ale můžete i k zahlazení drobných škrábanců na skle. Stačí sklo nejprve pořádně očistit, potom nanést zubní pastu (nesmí však být gelové konzistence) na suchý hadřík a malými krouživými pohyby ji rozetřete po poškozeném místě. S množstvím pasty to rozhodně nemusíte přehánět, stačí jí vytlačit skutečně jen trošku. Zubní pastu lze nahradit i jedlou sodou, případně tyto suroviny zkombinovat. Obě tyto metody můžete vyzkoušet také na okna či sklokeramickou desku.

Hořčice a ocet

Ocet je doslova univerzální pomocník v domácnosti a pomůže vám také s poškrábaným sklem. Tentokrát je však potřeba ho smíchat s hořčičným práškem. Jde v podstatě o namleté hořčičné semínko. Prášku použijte tolik, aby vám vznikla pastovitá hmota. Směs pak naneste na škrábance a hadříkem pečlivě rozetřete. Nakonec vše setřete a sklo důkladně vyleštěte.

Speciální lešticí pasty

Pokud nevěříte domácím surovinám, můžete si v obchodě pořídit speciální lešticí pasty určené na sklo. Sehnat se dá i prášková pemza, kterou pro leštění skla využívají i skláři. Počítejte ale s tím, že většinou tyto přípravky seženete jen ve specializovaných prodejnách a často za ně zaplatíte nemalou částku.

Na větší škrábance zavolejte odborníka

Pokud si ale na domácí leštění poškrábaného skla netroufnete nebo jsou škrábance větší, nezbude vám nic jiného, než se obrátit na odborníka. Není vždy třeba přistoupit ke kompletní výměně čelního skla, častokrát vám sklo jen profesionálně vybrousí a vyleští. Díky speciálnímu vybavení vám profesionálové dokáží vyčistit i sklo poleptané kyselinou nebo poničené jiskrami odletujícími z rozbrušovací brusky. Odborníci vám stejnou metodou vyhladí i poškrábanou skleněnou výplň dveří či oken nebo vám obnoví povrch poničené skleněné dekorace. Psali jsme také: Skvělý pomocník při úklidu. Parní čistič si poradí se špínou i bakteriemi

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu