Aviváž je všestranný pomocník, využijte její potenciál na maximum

Ostatní 13. června 2021 | 15:55 — Anna Novotná
Existuje několik univerzálních prostředků, které vám v domácnosti pomohou doslova se vším. Mimo známého octa a sody je vynikající také aviváž. Možná jste o tom dosud neměli ani ponětí, ale tento prostředek není třeba využívat jen ke změkčení a provonění prádla.
Dalších 5 fotografií v galerii
Aviváž má celou škálu využití / Shutterstock

Aviváž vám udělá velkou službu třeba i při úklidu.

Zatočte s vodním kamenem

Také máte pocit, že se vaše dlažba v koupelně neustále zanáší vodním kamenem a vy už nevíte, čím byste proti tomu zakročili? S tímto problémem si hravě poradí aviváž. Tu smíchejte v poměru jeden dílek aviváže se dvěma dílky vody a umíchejte roztok. Tím pak hravě umyjete dlaždičky, které už jen zbývá přeleštit suchým hadříkem. Stejně postupujte i při čištění vodovodních baterií, zrcadel, skla ve sprchovém koutě i keramiky.

Chcete ušetřit čas při mytí oken? Opět vám pomůže aviváž. Smíchejte jí půl deci se dvěma litry vody a směs na mytí skel máte připravenou. Navíc ji můžete použít i na okna ve vašem vozidle.

Pomůže i s náročnými skvrnami

Potahy jako ze škatulky má v autě zřejmě málokdo. A obzvlášť tehdy, pokud občas vozíte děti nebo zvířecí mazlíčky. Na boj s těmito skvrnami máte v aviváži skvělého pomocníka. Smíchejte ji s teplou vodou v poměru 1 ku 4 a vzniklou směsí vyčistěte znečištěná místa.

Pokud máte na potazích, ať už v autě nebo doma, fleky od marmelády, čokolády nebo rozlité kávy, které se tradičně špatně odstraňují, opět vám pomůže aviváž. V poměru 1 ku 1 s vodou si ji namíchejte do rozprašovače a aplikujte na skvrny. Hadříkem opatrně přetírejte a nechte zaschnout.

Mastné povlaky v kuchyni, otisky na zárubních i fleky na dveřích – to vše může aviváž jednoduše a rychle odstranit. Stačí si namíchat roztok jako na dlaždice v koupelně, tedy v poměru 1 ku 2. A jako bonus jej můžete využít při vytírání podlah v domácnosti.

Provoní prádlo i koupelnu

Chcete, aby vaše oblečení stále vonělo? Do skříně s oblečením postavte misku nebo talířek, na který položíte ubrousek namočený do aviváže. Vůně se z něj bude linout několik dní. Stejný postup využijete i na toaletě. Tam zevnitř pokapejte aviváží roličky toaletního papíru, díky tomu se bude tekutina odpařovat a příjemně vonět.

Další užitečné tipy

Zasekl se vám zip a nevíte si rady? Opět pomůže aviváž. Stačí, když jí nakapete několik kapek přímo na zip a pomalu ho rozpohybujete. Zip se pak hladce rozjede. Směs aviváže a vody v poměru 1 ku 1 vám pomůže také sundat staré tapety, na které tuto směs s pomocí rozprašovače aplikujte. Nechte chvíli působit, tapety pak půjdou dolů jedna radost. Čtěte také: Agresivní ovoce, víno i jiná špína. Mnohé skvrny na nábytku zvládnete odstranit obyčejnými surovinami.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu