Nevyhazujte skořápky od vajíčka. Hodí se na vybělení prádla, k uvaření kovbojské kávy a dalším věcem

Ostatní 27. ledna 2022 | 07:42 — Zuzana Procházková
Vyhazovat skořápky od vajíček je opravdu velká škoda. Dají se totiž použít k různým vychytávkám, ať už v domácnosti nebo na zahradě. A to není zdaleka vše. Hodí se i pro kosmetické a zdravotní účely. V tomto článku vám proto prozradíme několik skvělých způsobů využití vaječných skořápek, které vám mohou usnadnit práci každý den.
Další 3 fotografie v galerii
Téměř každá skořápka od vajíčka obsahuje zhruba 750 mg kalcia / Pixabay

To, že jsou skořápky od vajíček doslova obří zásobárnou vápníku, ví nejspíš každý. Jejich využití je však daleko širší, než je podávání slepicím, které ho potřebují dostatek kvůli produkci vajíček. Téměř každá skořápka od vajíčka obsahuje zhruba 750 mg kalcia, dále spoustu železa, manganu, síry, fosforu, křemíku, zinku a také kolagenu. Skořápky můžete pochopitelně zužitkovat v každé podobě, ať už jako lámané, drcené nebo namixované na jemný prášek.

Dokážou skvěle vybělit prádlo

Velmi oblíbeným způsobem využití skořápek v domácnosti je k vybělení prádla. Jedná se totiž o mnohem šetrnější cestu, než nabízejí chemické bělicí prostředky. A jak na to? Potřebovat budete zhruba dvě bílé vaječné skořápky, které rozdrťte na hrubší prášek. Poté je dejte do plátěného sáčku či jiného obalu z plátna a přidejte 3 plátky citronu. Sáček důkladně zavažte, aby neunikl obsah do pračky. Následně dejte do pračky, přidejte zašlé prádlo a spusťte běžný prací cyklus. Z výsledku budete velmi mile překvapeni.

Mírní svědění a otok po štípnutí hmyzu

Štípnutí od komára nebo v horším případě od nenasytného ováda dokáže pořádně potrápit. Svědění bývá někdy úmorné a pokud se objeví i otok, pak trvá déle, než nepříjemnosti zmizí. Buďte příště připravení a vyrobte si vlastní účinnou tinkturu na štípance od hmyzu, která navíc podporuje také hojení poraněného místa. Potřebovat budete uzavírací sklenici, vaječné skořápky a jablečný ocet. Postup je snadný. Skořápky dejte do zavařovací sklenice, můžou být rozlámané na větší kusy, zalijte je jablečným octem, sklenici zavřete a nechte několik dní louhovat. Díky octu se začnou postupně skořápky rozpadat a začne vznikat octan vápenatý, což je účinná látka na zmírnění svědění a otoků.

Hodí se k výrobě pleťové masky

Další využití vaječných skořápek si ukážeme v oblasti kosmetiky. Díky obsahu cenných látek, které mají blahodárný vliv na pokožku pleti, lze ze skořápek vyrobit skvělou pleťovou masku. Postup výroby je velmi jednoduchý. Rozdrťte skořápky od vajíček na prášek, přidejte k nim vaječný bílek a smíchejte. Následně naneste na pleť a nechte působit do úplného zaschnutí, zhruba tedy půl hodiny. Následně masku jemnými krouživými pohyby smyjte vlažnou vodou. Tak jako tomu je u aplikace každé pleťové masky, je potřeba, aby byla pleť zbavená veškerých nečistot a make-upu.

Nahradí kupované doplňky stravy

Pokud si pravidelně kupujete doplňky stravy, pak už nemusíte zbytečně utrácet. Vaječné skořápky vám dodají nejen vápník, ale i další minerály. A jak si takový doplněk stravy podomácku vyrobit? Požadované množství vaječných skořápek nejprve upečte v troubě na 180 °C po dobu deseti minut. Poté je nechte vychladnout a namelte na jemný prášek. Máte hotovo. Vyrobený prášek můžete přidávat do jogurtu, smoothie nebo například do polévky. Doporučuje se jedna lžíce denně.

Pro uvaření lahodné kovbojské kávy

Jestliže patříte mezi milovníky klasického českého turka, pak je tato informace přesně pro vás. Díky použití skořápek od vajíčka může být váš turek naprosto lahodný a vyvážený. Česká turecká káva bývá totiž často kyselá a hořká, což je způsobeno zalitím kávy vroucí vodou. Zkuste proto příště přidat lžičku najemno nadrcených vaječných skořápek do kávy a až poté ji zalít horkou vodou. Uhličitan vápenatý obsažený ve skořápkách neutralizuje kyseliny v kávě, díky čemuž bude turecká káva výtečná a vyvážená. Je však doporučováno, abyste skořápky před použitím zhruba na deset minut povařili ve vodě nebo dali péct do trouby, čímž zahubíte všechny potenciálně nebezpečné bakterie. Dále čtěte: Vyrobte si vlastní nemrznoucí směs do ostřikovačů. Zvládnete to za pár minut a dost ušetříte.

Zdroj: wellandgood.com, tasteofhome.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu