Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se budou všichni oblizovat

Recepty 20. ledna 2022 | 11:29 — Zuzana Procházková
Krupicová kaše má své milovníky i odpůrce. Někteří ji mají spojenou s dětstvím, pro jiné je to mdlý pokrm školních jídelen a další si na ní zase rádi pravidelně pochutnají, například s ovocem a ořechy. Až dostanete příště chuť na rychlé sladké jídlo, vyzkoušejte tento vynikající recept na krupičku podle Forejta. Díky jedné vychytávce si ji zamiluje naprosto každý.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud máte rádi krupicovou kaši, vyzkoušejte tento nevšední recept / Depositphotos

Krupicová kaše je nejspíš jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji připravovaných jídel z krupice. Udává se, že se poprvé servírovala na svatbě Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Krupice má však v kuchyni i další využití, a to například pro zahuštění polévek, omáček nebo jako surovina k výrobě noků, halušků či knedlíků.

Krupicová kaše je hotová za pár minut

Co se však týká krupicové kaše, ta má hned několik výhod. Je hotová doslova za pár minut a pokud ji ještě posypete kakaem, pokladete na ni ovoce a přidáte kapku rozpuštěného másla, pak máte naprosto lahodné jídlo pro celou rodinu. Zejména dětem velmi chutná. Navíc je krupicová kaše velmi lehká, snadno stravitelná a obsahuje bílkoviny i vlákninu.

Krupicová kaše podle Přemka Forejta

Někteří lidé však krupicové kaši nemůžou přijít chuť. To je ale velká škoda, protože se z ní dá velmi jednoduše vykouzlit doslova mistrovské jídlo. Tajemství spočívá v několika ingrediencích, které krupičnou kaši jedinečně provoní a dodají jí nezapomenutelnou chuť. Jste zvědaví, o co se jedná?

Jaké suroviny budete potřebovat

Na krupičnou kaši podle Přemka Forejta si připravte následující suroviny:

  • 1/2 l mléka
  • 45 g krupice
  • cukr
  • špetka soli
  • trocha másla
  • jablko
  • pomeranč
  • šťáva z citronu
  • koření: hřebíček, skořice, kardamon

Postup přípravy krupicové kaše

Vezměte si dostatečně velký rendlík, nalijte do něj mléko a přidejte špetku soli. Následně přidejte také cukr a koření jako skořici, hřebíček a kardamon. Poté ochucené mléko zahřejte a nechte louhovat zhruba 5 minut. Je to z toho důvodu, ale se mléko díky koření rozvonělo.

V mezičase si připravte ovoce. Omyjte jablko i pomeranč. Jablko nakrájejte dle chuti buď se slupkou nebo bez na kousky a dejte bokem. Z pomeranče odkrojte dva větší kusy kůry a přidejte jej do mléka. Tím docílíte ještě lepší chuti. Na nepřilnavé pánvi si nyní připravte karamel. Uděláte to tak, že cukr zahřejete a promícháváte krouživými pohyby než zhnědne a vytvoří se kompaktní tekutý karamel. Jakmile máte karamel hotový, přidejte máslo a ještě jej zamíchejte do karamelu. Poté přidejte kousky nakrájeného jablka a pořádně promíchejte. Ve výsledku byste měli dostat krásně obalená jablka karamelem.

Nyní proceďte mléko, aby v něm nezůstalo žádné koření ani pomerančová kůra. Do téměř vychladlého mléka poté zamíchejte krupici a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté můžete plamen stáhnout a stále míchejte až do zhoustnutí krupičky. Jakmile máte hotovo, přelijte krupici na talíř a podávejte s jablky v karamelu. Dobrou chuť. Dále čtěte: Výborný recept na langoše s jogurtem. Za pár minut budete mít skvělou večeři pro celou rodinu.

Zdroj: brunetavkuchyni.cz, historyofcereals.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu