Pomalu pečená kachna s hrnkovým knedlíkem a kedlubnovým zelím

Recepty 25. listopadu 2018 | 15:07 — Veronika Prášilová
Kdo ještě nepřipravoval pomalu pečenou kachnu, asi bude namítat, že přece nebude stát u plotny několik hodin. Omyl. Kachna se peče sama bez jakéhokoliv zásahu. Maso je křehké, krásně jde od kosti a není vysušené. Ke kačence si můžete dát domácí knedlík a kedlubnové zelí.
Další 3 fotografie v galerii
Česká klasika zase trochu jinak / Internet

Postupů na pomalé pečení kachny je více, my vám nabídneme ten, který je naprosto bez jakéhokoliv zásahu.

Jak na to

Budete potřebovat jen nejméně dvoukilovou kachnu, sůl a kmín. Kachnu omyjte a plátěnou utěrkou nebo papírovými utěrkami důkladně osušte. Vložte do pekáče, posypejte solí, kterou vetřete do všech záhybů i dovnitř a pokmínujte.

Solí ani kmínem nemusíte šetřit. Pekáč přikryjte, pečte 5 hodin na 120 stupňů Celsia. Možná se budete divit, ale kachna se ani na začátku nepodlévá! A i když budete cítit nutkání se podívat, jak se kačenka peče, odolejte a nebojte se, bude skvělá. Po pěti hodinách pekáč odklopte a na 180 stupňů Celsia ještě asi 20-30 minut dopečte křupavou kůrčičku.

Domácí hrnkové knedlíky

Často se lidé bojí vařit knedlíky, protože se obávají, že se rozvaří nebo nedovaří, rozpadnou se, budou mazlavé a tak podobně. Náš recept je jednoduchý a zamilujete si jak jej, tak samotné knedlíky. Připravte si:

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • sůl, mletý pepř, petrželku
  • máslo nebo sádlo na vymazání
  • 6 čtvrtlitrových hrnků

Z vajec oddělte žloutky a bílky, ze kterých uděláte sníh. V míse smíchejte mouku, mléko, žloutky, asi lžičku soli, pepř a petrželku podle chuti. Pak do těsta lehce vmíchejte rohlíky nakrájené na kostičky a nakonec ještě lehčeji sníh z bílků. Asi šest čtvrtlitrových hrnků (ideálně válcovitých - se stejně širokým dnem i okrajem) pořádně vymažte sádlem nebo máslem a naplňte je maximálně do 2/3.

Šup s nimi do vody

V širokém hrnci dejte vařit takové množství vody, aby sahala maximálně do poloviny hrnků. Až začne voda vařit, vložte hrnky do hrnce a přikryjte. Vařte 27 minut, vypněte a nechejte 3 minuty dojít. Celkem tedy 30 minut, to se dobře pamatuje. Hrnky pomocí rukavic vyndejte, a pokud by nešly vyklopit, pomozte si nožem, kterým obkroužíte knedlík a oddělíte od hrnku.

Kedlubnové zelí

Na toto skvělé zelí můžete použít buď klasické kedlubny nebo takzvaného giganta. Jinak je příprava prakticky stejná jako u klasického zelí, jen o hodně rychlejší. Potřebovat budete:

  • asi 6 kedluben nebo 1 gigant
  • cibuli
  • lžíci sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • lžíci octu
  • lžíci cukru
  • drcený kmín, sůl, pepř

Oloupané kedlubny nastrouhejte na hrubém struhadle. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kedlubny, kmín a trochu podlijte vodou. Zhruba za 15 minut zelí zaprašte moukou, důkladně rozmíchejte a duste ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte cukrem, octem, solí a pepřem.

Jako dezert si pak můžete dopřát například úžasnou domácí banánovo-ořechovou bábovku. Recept na ni najdete zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu