Každému ptáčkovi se v zimě zavděčíte trochu jiným krmivem. Dopřejte jim to, co mají rádi

Zahrada 25. listopadu 2020 | 10:34 — Helena Malá
S přikrmováním venkovních ptáků je vhodné začít už v listopadu. Nejprve jim dopřejte jen trochu krmiva a postupně dávku zvyšujte. Pokud víte, jaké druhy opeřenců vaše krmítko navštěvují, můžete jim krmivo upravit přesně na míru. Každý pták totiž preferuje něco jiného.
Dalších 5 fotografií v galerii
Pokud budete do krmítka sypat krmivo pravidelně, budou na něj opeřenci stát fronty / Depositphotos

Potrava u nás přezimujících opeřenců je převážně rostlinná a tvoří ji různá semena, jádra, bobule a jiné plody. Asi vůbec nejlépe přijímají ptáci slunečnicová semena. Vrabci nebo hrdličky uvítají na krmítku také obilná zrna jako oves, proso a pšenici. A pokud pořídíte už hotové směsi, obvykle v nich najdete také luštěniny a kukuřici.

Je pravdou, že každému ptáčkovi uděláte radost něčím trochu jiným. Je proto dobré sledovat, kdo k vašemu krmítku přilétá a podle toho pak pořídit to správné krmivo. Někdy to může být docela složité, protože podle ornitologů se u jednooho krmítka může postupně slétnout až 30 druhů ptáků.

Koho můžete v krmítku zahlédnout

Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkory koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Ojediněle se na krmítkách a v jejich okolí objevují i čížci lesní, stehlíci, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd kvíčala, drozd cvrčala, červenka, střízlík a strakapoud velký. Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek ochránci ptáků považují brkoslava severního nebo čečetku zimní.

Naopak nezvanými hosty krmítek se občas stávají zdivočelí holubi domácí, hrdličky zahradní, straka nebo havrani a kavky. Drobné ptáky občas vyplaší zvědavá poštolka, případně je prožene krahujec, ale i tito ptáci patří do naší zimní přírody.

Na čem si pochutná většina

Jestliže se vám nechce rozlišovat, zda se u krmítka častěji vyskytuje sýkorka či vrabec, vsaďte na univerzální krmivo. To by mělo obsahovat semena slunečnice a jádra ořechů. Je lepší kupovat více jednodruhových semen než hotovou směs. Sami totiž brzy zjistíte, že část semen zůstane v krmítku zcela nedotčená, ptáci je zkrátka nechtějí. I z toho důvodu je nejlepší naservírovat ptákům jako základ slunečnicová semena, ke kterým občas přidáte trochu máku, lnu, prosa, řepky, pšenice, ovsa nebo zbytky vyloupaných ořechů. Jestli ještě krmítko nemáte, možná vám přijde vhod návod, jak takové jednoduché vyrobit z ruličky od toaletního papíru, návod jsme psali zde.

Každý pták preferuje něco jiného

Jestliže ale chcete dopřát svým konkrétním oblíbencům, měli byste vědět, co jim udělá největší radost.

  • Kosi, kvíčaly a brkoslavi - tato skupina opeřenců má nejraději jablka nebo sušené plody jeřabin. Můžete je rozvěsit na větve stromů v blízkosti krmítka.
  • Strakapoudi, brhlíci i sýkory zase milují lůj nebo lojové koule.
  • Vrabci polní a vrabci domácí se k vám pro změnu budou rádi vracet, pokud v krmítku najdou na přilepšenou i strouhanku z bílého pečiva. Nesmí ale být solené, sůl totiž opeřencům škodí. V žádném případě do krmítka nepatří chléb a zbytky jídel z kuchyně.

Na co ještě nezapomenout

Krmení venkovního ptactva má své zásady. Podle odborníků je dobré je znát, malým ptáčkům můžete totiž nevhodným krmivem i ublížit. Zapamatujte si proto těchto pár zásad:

  • Nikdy nekrmte plesnivým či jinak zkaženým krmivem.
  • Nikdy nedávejte kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky.
  • Vyhýbejte se i všemu sladkému. Výjimkou je cukr obsažený přímo v ovoci –⁠ nakrájené jablko ano, doslazované rozinky či dokonce sušenky v žádném případě.
  • Vhodné potraviny z naší kuchyně jsou např. neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.
  • Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídnete, tím více druhů budete moci pozorovat.
  • Nezapomínejte také na pítko. I v zimě ptáci potřebují vodu.
  • Kupované lojové koule vytáhněte ze síťky a dejte je do speciálních držáků. Ptáci se v nich totiž mohou zachytit drápky. Navíc popadané síťky přitahují svou vůní psy, ježky a další zvířata, která je mohou pozřít a způsobit si tak vážné zdravotní potíže nebo přímo uhynout.
  • Vyhněte se také levným koulím z palmového tuku, jehož produkce má katastrofální dopad na biodiverzitu, navíc ptákům často ani nechutná.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu