Vytáhněte zazimované muškáty. I zažloutlé a neduživé rostlinky se dají ještě vzkřísit

Zahrada 27. února 2021 | 18:11 — Helena Malá
Muškáty potřebují v zimě odpočinek, ale už na konci února či začátkem března je ideální čas vytáhnout rostlinky ze sklepů a skleníků a začít je řízkovat. Dobrou zprávou je, že i zažloutlé a neduživé rostlinky je ještě možné probudit k životu.
Další 3 fotografie v galerii
I z muškátů, kterým přezimování moc nesvědčilo, mohou být v létě výstavní kousky / Depositphotos

Pokud necháváte muškáty přezimovat v chladné místnosti na prosluněném parapetu, dost možná jsou vaše rostlinky krásně zelené. Jestliže je ale máte třeba ve sklepě, pravděpodobně už tak výstavní nejsou. Muškáty mohou být po zimě vyschlé, jindy se zase snaží tenkými výhony táhnout ke světlu a jsou zažloutlé. V obou případech můžete ještě muškáty zachránit.

Zaschlé do vody

Jestliže na vás působí rostlinky vyschlým dojmem, nelamte nad nimi hůl. Dejte je do nádoby s vodou, třeba kýble, a ponechejte je tam i několik dní. Když je pak zasadíte do čerstvé zeminy a začnete pravidelně zalévat, znovu pookřejí a ještě vás mohou překvapit záplavou květů.

Zažloutlé zkraťte

Pokud vaše muškáty po zimě zeslábly a zežloutly, ani v takovém případě není všem dnům konec. I takto zbídačené kousky mají ještě šanci v létě krásně rozkvést. Musíte ale udělat něco pro jejich záchranu. Proto je zkraťte asi na 10 centimetrů, očistěte je od případných nečistot a najděte jim místo, které je dostatčně prosvětlené. Na přelomu února a března je navíc můžete už i přesadit do čerstvé zeminy a po přibližně třech týdnech začít přihnojovat.

Jak vytvořit správný řízek

Konec února či začátek března je také ideální čas na řízkování muškátů. K tomuto účelu si vždy vyberte kvalitní muškáty, které měly přes zimu vhodné podmínky, tedy dostatek slunka a přiměřenou teplotu. Nejhezčí vrcholky muškátů ustřihněte a nechejte zakořenit. Můžete si tak namnožit muškáty, které se vám líbí nejvíc a vytvořit z nich nové sazeničky.

Řízek by měl mít čtyři až pět listů, v konečné fázi pak dva až tři listy. Ty spodní odstraníte při následném sázení, aby nepřekážely v květináči. Rostlinu poté dejte na světlé místo do místnosti s teplotou asi 20 až 23 stupňů Celsia. Přibližně po třech týdnech rostliny zakoření. Do té doby mohou být lehce přikryté fólií.

Tip od profesionála

Profesionální zahradníci nechávají čerstvý řízek několik hodin zaschnout a teprve potom jej sázejí do lehčího substrátu, který by neměl nikdy zcela přeschnout. Nasázené řízky nechte nejprve v teple a na světle. Po zakořenění je přemístěte do chladu a opět ke světlu, třeba na verandu. Pokud si chcete muškáty vypěstovat ze semínek, máte nejvyšší čas. O tom, jak na to, jsme pali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu