Mnoho lidí dělá stále stejné chyby v zalévání rajčat. Výsledkem je menší úroda

Zahrada 18. května 2021 | 13:59 — Anna Novotná
Ne vždy člověk dokáže ovlivnit úrodu svých výpěstků. Někdy zasáhne nepřízeň počasí, jindy vám plody zničí nejrůznější škůdci. Hodně ale mohou pěstitelé ovlivnit sami. Věděli jste například, že se k nízké úrodě rajčat či okurek lze dopracovat i špatným zaléváním?
Dalších 5 fotografií v galerii
Úrodu rajčat můžete ovlivnit i správným zaléváním / Depositphotos

Je jasné, že bez zálivky se rajčata neobejdou a že je vždy lepší, když je zaléváte jakýmkoliv způsobem než vůbec. Na druhou stranu platí, že pokud se naučíte rajčata zalévat správně, zajistí vám to lepší úrodu. Zálivka je u rajčat poněkud specifická, ale nejde o nic složitého, stačí si osvojit určité návyky.

Na konev s růžicí zapomeňte

Pokud jste zvyklí zalévat pomocí konve s růžicí, v případě rajčat tak rozhodně nečiňte. Při zalévání konví s růžicí se totiž voda snadno dostane také na listy, což rajčatům rozhodně nesvědčí. Je to jedna z nejčastějších chyb začínajících zahrádkářů. Voda na listech zvyšuje riziko vzniku plísní. Navíc poud by na zalité listy zasvítilo slunce, mohlo by dojít k popálení listů. Vodu proto miřte zásadně jen ke kořenům. Zalévání s růžicí nesvědčí nejen rajčatům, ale ani okurkám, bramborám, dýni, patisonům či cuketě.

Ani málo, ani moc

Bez vody se rajčata neobejdou, ideální je, pokud je zalijete dostatečným množstvím ve večerních hodinách. Někdo rajčatům dopřává vláhu i brzy ráno, není to ale nezbytně nutné. Podstatně více důležité je množství vody. Té totiž nesmí být ani málo, ani moc. Pokud vody nalijete tolik, že se kolem rostliny vytvoří bahnitá louže, určitě to není dobře. Zkomplikuje to totiž průnik vzduchu ke kořínkům. Lepší je čas od času půdu kolem rostliny prokypřit, aby se voda lépe dstala ke kořenovému systému. A pamatujte si, že rajčata sice nějakou dobu bez vody vydrží, ale jen pár dní. Pokud tedy nebudete více dní doma, je třeba někoho požádat o pomoc, aby vám rajčata občas zalil.

Odstátá voda je nejlepší

Pokud máte zahradu, je dobré mít na ní i několik sudů či jiných nádob, do kterých sbíráte dešťovou vodu ze střechy. Dešťovka je totiž pro zálivku rostlin učiněný poklad. Na rozdíl od vody z kohoutku neobsahuje dešťovka chlór, minerály ani soli, které rostlinám škodí. Je měkčí, takže rostliny nežloutnou, má ideální teplotu – díky tomu nezpůsobíte květinám při zalévání šok, a obsahuje více živin, třeba dusík. Pokud dešťovku nemáte, nechejte běžnou vodu z kohoutku alespoň odstát. Voda ztratí látky, které se do ní standardně dávají při její chemické úpravě. O tom, že dešťovku lze chytat různými způsoby, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu