Zapomeňte na vyprahlou step. I v létě můžete mít krásně zelený trávník a přitom šetřit na zálivce

Zahrada 09. července 2021 | 17:03 — Anna Novotná
Šťavnatý zelený trávník je snem snad každého majitele zahrady. Na jaře to není problém, ale udržet svěží zeleň i během horkého léta, to je už oříšek. Obzvláště, pokud nehodláte na zálivce vyplýtvat všechnu vodu.
Další 3 fotografie v galerii
Trávník nemusí v létě připomínat vyprahlou step / Pixabay

Vzhledem k tomu, jak v posledních letech ubývá vody, je třeba dobře zvážit, zda ji plýtvat ve velkém množství na zalévání trávníku. Moc moudré to není, což si značná část populace uvědomuje a trávníky v českých zahradách pak připomínají vyprahlou step.

Výzkumný technologický institut zjišťoval, kolik vody spotřebuje průměrně velká zahrada rodinného domu. Jde o 9 100 litrů vody ročně. Pokud tedy hodláte šetřit vodní zdroje, musíte vědět, ve které oblasti. Záhony se zeleninou ani ovocné stromy zřejmě neošidíte. A tak většina lidí začne šetřit na zálivce trávníků.

Přeci jen ale existuje řešení, jak se i v horkých letních měsících radovat ze zeleného pažitu, ale přitom ušetřit za vodu. Stačí si pořídit správnou výživu a dodržet několik zásad.

Sekání omezte

V létě je lepší trávník moc nesekat, obzvláště v suchých a parných dnech. Pamatujte si, že čerstvě posekaný trávník je podstatně žíznivější než neposekaný. Nechejte trávník delší, než jste běžně zvyklí. Stébla by neměla být kratší než 4 centimetry. Nenarušíte tak fotosyntézu a trávník bude hustší a zelenější. Stébla můžete nechat i vyšší, pažit si díky tomu udrží více vláhy, což mu jedině prospěje.

Možná vás překvapí, že většina trávníků potřebuje během vegetačního období, tedy od jara do podzimu, 600 až 800 mm srážek na metr čtvereční. V Čechách přitom představuje roční úhrn srážek přibližně polovinu nebo třetinu potřebného množství vláhy pro optimální růst kvalitního trávníku.

Kapková závlaha

Stříkat trávník zahradní hadicí není moc efektivní. Pokud to s úsporou vody myslíte vážně, ale nechcete se o pěkný trávník připravit, můžete zainvestovat do kapkového rozprašovače nebo rosicího systému. Na metr čtvereční tak dokážete spotřebu vody stáhnout na 10 až 15 litrů.

Taky změňte svůj návyk zalévat trávník denně, je to zbytečný luxus. Stačí mu dopřát vláhu jednou za čtyři až pět dní, pokud máte na pozemku těžkou a nepropustnou půdu, může být interval i delší, třeba sedmidenní.

Vhodná výživa

Existuje také speciální bakteriální přípravek, jehož cílem je udržet trávník v dobré kondici i v období sucha. Tento přírodní prostředek dokáže udržet vodu u kořenového systému a snižuje tak riziko vysychání porostu. Obsahuje bakterie (Bacillus subtilis a Azotobacter), které při svém množení (růstu) fixují dusík, který rostlina přijímá svými kořeny.

Vysaďte stromy a keře

Není asi třeba vysvětlovat, že největším nepřítelem trávníku je prudké polední slunce. Kdo touží po celoročně zeleném pažitu, měl by přemýšlet, jak trávník co nejvíce zastínit. Ideální je výsadba stromů a keřů, které dokáží trávník před horkým sluncem spolehlivě ochránit. 

Zdroj info: www.scotts.com, www.thegrasspeople.com, www.agrobio.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu