Technoratan na zahradu není špatnou volbou. Vydrží vám déle než pravý ratan

Zahrada 19. července 2021 | 20:25 — Anna Novotná
Technoratanový zahradní nábytek je hitem posledních let, možná ale mnozí o technoratanu nemají dost informací. Přitom je to poměrně obstojná náhrada pravého ratanu, protože rozhodně vydrží déle a je také mnohem designovější než plastový nábytek.
Další 3 fotografie v galerii
Umělý materiál je velmi odolný a má dlouhou životnost / Depositphotos

Přírodní ratan je sice velmi oblíbeným materiálem, který se používá nejen pro výrobu zahradního nábytku, ale také je z něho krásný designový interiérový nábytek. Je ale poměrně křehký, takže se snadno opotřebuje a venku nepříliš dobře čelí rozmarům počasí.

Technoratan je umělý, ale vypadá dobře a je odolný

Technoratan nemá s přírodním ratanem nic společného, snad jen, že vypadá opravdu velmi podobně. Někdy se mu říká také ekoratan nebo syntetický ratan, protože je vyrobený z vyztužených polyethylenových vláken nebo polyuretanu. 

Jeho největší výhodou je jeho dlouhá životnost a především také odolnost vůči povětrnostním podmínkám a poškození. Díky tomu svůj zahradní nábytek z technoratanu můžete klidně nechat venku i přes zimu, aniž byste se o něj museli nějak extra starat.

Další výhody technoratanu

Technoratan je sice syntetický materiál, ale je pružný a příjemný na dotek a dokonce podobně ekologický jako ratan. Tedy rozhodně je ekologičtější než klasický a nevzhledný plastový nábytek, který má navíc krátkou životnost a rychle se rozbíjí. Technoratanový nábytek dokáže vydržet i přes deset let a ekologické nadšence jistě potěší, že jej lze i recyklovat.

I technoratan má své nevýhody

První velkou nevýhodou je, že je dražší, a to dokonce i ve srovnání s nábytkem z přírodního ratanu. Na druhou stranu má ale dlouhou životnost, takže při nákupu technoratanového nábytku se hodí dobře spočítat, jaká je návratnost jeho ceny v závislosti na jeho životnosti.

Zatímco přírodní ratan lze ošetřovat či natírat, u technoratanu to samozřejmě není možné. Pokud jej tedy někde odřete, nedá se nic moc dělat.

Při výběru technoratanového nábytku je ale z čeho vybírat, protože existuje hned několik typů technoratanu, které se od sebe liší stylem úpletu.

Plochý úplet je asi nejoblíbenější. Čím silnější úplet je, tím odolnější je samotný nábytek. Navíc je cenově dostupný. Kulatý úplet je totiž pravý opak. Jde o nejexkluzivnější typ úpletu a na první pohled ho prakticky nerozeznáte od pravého přírodního ratanu.

Pak je tu ještě půlkulatý úplet, což je taková zlatá střední cesta, takže nábytek je za slušnou cenu a přitom má hezčí úplet než nejlevnější nábytek s plochým úpletem.

Ať už zvolíte jakýkoliv úplet a jakoukoliv barevnou variantu, technoratanový nábytek je jednoznačně vítězem v běžně dostupném sortimentu zahradního nábytku. Je určitě stylovější než kovový nábytek, o tom plastovém ani nemluvě. Kromě toho, že vypadá hezky, je odolnější než pravý ratan, takže vám na zahradě či terase vydrží řadu let a dokáže tam i přezimovat. Dále čtěte: Podpořte rajčata v červenci tímto hnojivem a čeká vás rekordní úroda. Plodů budete mít na rozdávání

Zdroj info: Interiorstyle.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu