Postarejte se nyní o muchovník neboli indiánskou borůvku. Stačí pár kroků a napřesrok se budete těšit z nevídané úrody

Zahrada 25. října 2021 | 08:17 — Zuzana Procházková
Muchovník nebyl dlouhá léta na zahradách téměř k vidění. Nyní se však těší velké popularitě, a to zejména z důvodu nenáročnosti na pěstování oproti běžným kanadským borůvkám. Navíc, rychle roste a plodí bohatě. Během podzimu je však potřeba mu poskytnout určitou péči a zazimovat jej. Poradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Muchovník je nenáročnou rostlinou na pěstování oproti borůvkám / Pixabay

Muchovník je rod rostliny z čeledi růžovitých, který zahrnuje zhruba 20 druhů keřů a mladých opadavých stromů. Původem je ze Severní Ameriky a může dorůst až výšky 6 metrů a šířky 4 metry, pokud se nezastříhává. Plody muchovníku dozrávají ve druhé polovině června až do konce srpna. Velkou výhodou je, že z jednoho vzrostlého keře sklidíte i 15 kg plodů. Nejspíš i proto se těší v poslední době velké oblibě.

Plody muchovníku

Plody muchovníku připomínají borůvky. Chutí jsou výborné a dají se využít na mnoho způsobů. Jsou vhodné k přímé konzumaci, k sušení, k mražení, pro výrobu marmelád, kompotů nebo džemů. Skvělé jsou také sirupy, vína a likéry vyrobené z muchovníku. Co se nutričního hlediska týká, plody muchovníku obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy A, B a C.

Pěstování muchovníku

Muchovník je známý pro svoji nenáročnou údržbu. Proto se hodí pro nezkušené zahradníky nebo také na zahrady, které nejsou majiteli navštěvovány pravidelně. Muchovník potřebuje dostatek slunce, aby dobře prosperoval. Proto jej zasaďte na slunné stanoviště. Pokud tu možnost nemáte, pak jej lze pěstovat v polostínu, přičemž se však připravte na to, že plody nebudou tolik sladké. Velkou výhodou muchovníku je, že snese teploty i do minus 40 stupňů Celsia, vydrží i dlouhá období sucha. Navíc je odolný vůči chorobám i škůdcům a plodí bohatě již třetí rok po vysazení.

Jak muchovník na podzim prořezat

Jakmile muchovník doplodí a opadají mu všechny listy, je připraven k zastřihávání. U dospělých muchovníků se provádí řez pouze udržovací, který zajistí obnovu větví a správné prosvětlení. Při řezu pamatujte na to, že muchovník plodí na dvouletých až čtyřletých větvích, proto jich zachovejte co nejvíce. Starší větve odstřihněte ve spodní části na bázi keře. Poznáte je podle drsné rýhované kůry.

Jak muchovník zazimovat

Zazimování muchovníku není vyloženě nutné, může být však užitečné zejména pokud je vysazený ve větrné podhorské oblasti. A jak zazimování provést? Nejprve půdu kolem muchovníku zkypřete rycími vidlemi. Poté do půdy zapracujte trochu vyzrálého kompostu. Následně ke kmínku přihrňte piliny ze dřeva jehličnatých stromů. Díky tomu vytvoříte základ organického materiálu pro příští sezonu. Muchovník nakonec důkladně zalijte. Dále čtěte: Pozor na nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při podzimní výsadbě stromů a keřů.

Zdroj: gardeningknowhow.com, natureword.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu