Dopřejte si bohatou úrodu sladkých melounů. Potřebují především dostatek světla a tepla

Zahrada 28. června 2022 | 08:29 — Pavla Krejčí
Meloun a u nás? Říkáte si, že jde pěstovat pouze v zahraničí a tady se mu dařit nemůže? Nenechte se mýlit. Při dnešních možnostech a podmínkách je možné vypěstovat si doma ledajakou tropickou plodinu. Pojďte zjistit, jak si dopřát meloun v domácím prostředí.
Melouny vyžadují světlo a teplo / Pixabay

Melouny vyžadují opravdu hodně tepla, to asi nikoho vzhledem k jejich původu nepřekvapí. V posledních letech jsou tepelné podmínky u nás poměrně příznivé. Pokud však nepřichází dostatek vláhy, je potřeba růstu melounů trochu pomoci. Snad každý zahrádkář potvrdí pravdivost jejich motta, že kdo nezalévá, ten nesklízí. To ovšem není všechno, co je třeba při jejich pěstování dodržet.

Slunné stanoviště jako základ pro bohatou úrodu

Základem pro pěstování melounů jsou tři aspekty – hodně tepla, dostatek vláhy a výhřevná půda bohatá na živiny. Abyste jim přiblížili jejich přirozené prostředí, tedy sluncem prozářené Středozemí, vybírejte plochy s celodenním přístupem slunečního světla. Pokud chcete růst opravdu podpořit, využijte černou textilii pro pěstování. Jejími výhodami jsou, že přitahuje sluneční paprsky a shromažďuje teplo. Také zadržuje vláhu a zamezí růstu nechtěného plevelu.

Zase to hnojení

Půda, která nebude bohatá na humus, při pěstování příliš prospěšná nebude. Před vysazením do půdy aplikujte uzrálý hnůj nebo kompost, případně pěstujte melouny přímo na kompostu. Tuto variantu zahrádkáři často volí. V období růstu, kvetení a plození je dobré pravidelné přihnojování zálivkou. Jestliže chcete pěstovat opravdu účinně, jednou týdně do zálivy nařeďte požadované množství hnojiva na rajčata.

Výsadba sazenic

Než začnete se sázením, je dobré si sazeničky předpěstovat doma. Připravte si kelímky nebo jinou nádobu na pěstování. Do každého vložte 2-3 semena zhruba centimetr pod povrch. Pravidelně zalévejte a udržujte substrát vlhký.

Při následném sázení vydloubněte jamku a dno vysypte kompostem nebo uzrálým hnojem. Poté do ní vložte 2-3 sazenice a zasypte je hlínou. Vůbec se nemusíte bát zasypat sazenici až po listy. Hned po výsadbě půdu přikryjte textilií nebo zamulčujte.

Jak na správné zalévání

Vodní meloun to má ve jméně. Vody nikdy nemá dost, a na to je třeba pamatovat. Rozhodně si nevystačí se srážkami, které navíc během horkého léta nemusí ani přijít. Udržet vláhu v půdě můžete pomocí humusu, textilie nebo mulčováním. Abyste zalévali co nejúčinněji, je dobré řídit se několika pravidly. Nezalévejte každý den malým množstvím vody, plody by mohly popraskat. Naopak postačí dvakrát týdně pořádně prolít půdu. Odhaduje se zhruba dávka 30 litrů na 3 rostliny, tedy 10 litrů na každou rostlinu.

Kvetení a plození

Pokud meloun pěstujete venku, včely a hmyz se o opylování postarají. Pokud však meloun umístíte do skleníku, budete muset přírodě pomoci sami. Zkuste pomocí štětce přenést trochu pylu na bliznu

 
Kdy je meloun zralý?

Zralost meloun poznáte podle zvuku a pohledu. Poklepejte na meloun, a pokud bude znít dunivě, je to znak zralosti. Dále prohlédněte spodní část melounu, která by měla být hezky nažloutlá. Řídit se také můžete podle stopky. Pokud je seschlá nebo praská, je čas na sklizeň. Psali jsme také: Vyzrajte na plevel chytře: Použijte vroucí vodu nebo směs z jedlé sody

Autorský článek, další zdroj: abecedazahrady.dama.cz, zahradkarskaporadna.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu