Jak vyhnat mravence ze zahrady i ze skleníku. Skvěle fungují rady našich babiček, třeba kávový lógr nebo bylinky

Zahrada 30. června 2022 | 13:21 — Zuzana Procházková
Mravenci jsou obecně považováni za užitečné tvory. Jakmile však začnou svými cestami narušovat trávník, ničit záhony či úrodu, tak už vítanými hosty rozhodně nejsou. V tomto článku vám proto poradíme, jak se s mravenci na zahradě vypořádat bez použití chemie.
Další 3 fotografie v galerii
Pakliže se vám na zahradě usídlili mravenci, je potřeba zasáhnout / Pixabay

Nad mravenci na zahradě se mnozí ani nepozastaví. Oproti tomu zkušení zahrádkáři a pěstitelé moc dobře ví, že pokud se vám usídlili na zahradě mravenci a začínají si tvořit staveniště či cestičky, je potřeba co nejdříve zakročit. Mravenci ve velkém množství totiž škodí kořenům rostlin i květin, dále mohou narušit dlažbu, záhony a dokonce zničit i úrodu. Navíc podporují mšice, některé dokonce chrání, a to z toho důvodu, že jim mšice poskytují kvalitní zdroj potravy.

Jde to i bez chemie

Pochopitelně než se vydáte do zahradnictví či hobby marketu pro nějaký přípravek na likvidací mravenců na zahradě, vsaďte raději na několik osvědčených babských rad. Ty totiž fungují často mnohem lépe, navíc jsou zcela bez chemie, díky tomu neškodí životnímu prostředí. Jako bonus vás likvidace mravenců vyjde mnohem levněji.

Ocet a sůl

Jednou z nejjednodušších triků je použití octa s soli, což jsou suroviny, které máte jistě běžně doma. A jak na to? Nejprve bohatě posypte solí celé mraveniště či další cestičky, a poté zalijte obyčejným kvasným octem. V případě potřeby opakujte ještě jednou. Po mravencích nebude ani památky. Dejte si však pozor na to, že tato metoda může zničit rostliny v okolí. Proto je vhodné ji uplatnit například pro likvidaci mravenců z dlažby na terase.

Kávový lógr

Druhou velmi účinnou metodou je použití kávové sedliny, která má v domácnosti široké spektrum využití. Rozhodně proto z vlastních zkušeností doporučuji si kávovou sedlinu uchovávat například v uzavíratelných sáčcích, abyste ji měli v případě potřeby vždy dostatek. Sama na mravence na zahradě používám kávovou sedlinu, neboť mě to naučila má babička. Stačí posypat cestičky a staveniště mravenců a na druhý den máte vystaráno. Kromě toho kávovou sedlinu využívám také k ochraně rostlin před slimáky.

Hašené vápno

Také hašené vápno dokáže bez problému vyhnat na dobro mravence z vaší zahrady. Pro zajímavost také včelaři využívají hašené vápno k aplikaci okolo úlů, aby na ně nešli žádní mravenci a jiní škůdci. A jak tedy na to? Hašeným vápnem bohatě posypte okolí a posléze postříkejte vodou. To je vše. Uvidíte, že se u vás mravenci dlouhou dobu neobjeví.

Bylinky

Posledním trikem je použití některých druhů bylinek, které mravence odpuzuje. Tyto byliny můžete jednak zasadit do záhonu, který chcete před mravenci ochránit, nebo použijte byliny sušené. Obecně mravencům nejvíce zapáchá máta, petržel, kopr, bazalka, pelyněk, česnek, cibule, majoránka nebo levandule. Dále čtěte: Pěstujte hortenzie jako profesionál. Odmění se vám bohatou záplavou květů každý rok.

Autorský článek, další zdroj: dengarden.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu