Je ideální čas namnožit hortenzie. Jak správně odebrat řízky, aby ihned uchytily

Zahrada 08. srpna 2022 | 09:15 — Zuzana Procházková
Hortenzie se bezpochyby řadí k těm nejkrásnějším květinám, jež můžeme pěstovat na našich zahradách. I možná z toho důvodu je jejich pořizovací cena v zahradnictví poměrně vysoká. Proto vám v tomto článku prozradíme, jak hortenzie správně namnožit a zajistit, aby se nové řízky ihned uchytily.
Další 3 fotografie v galerii
Hortenzie jsou bezpochyby pýchou každého pěstitele / Pixabay

Hortenzie jsou pýchou každé zahrady. Pakliže byste jich chtěli pěstovat více, ale odrazuje vás jejich vysoká pořizovací cena, namnožte si je. Není na tom nic složitého a můžete se podělit i se svými blízkými. Navíc je srpen ideální dobou k odebrání řízků.

Původ hortenzií

Hortenzie je nádhernou květinou, která spadá do čeledi hortenziovitých. Tato čeleď zahrnuje před 70 druhů a je hojně rozšířena v Asii nebo také v Americe. Hortenzie se pěstují jako keře, stromy, nebo dokonce i liány. V České republice jsou některé vybrané druhy pěstovány jako okrasné dřeviny.

pH půdy a barva hortenzie

Možná jste nevěděli to, že zbarvení květů hortenzie je dáno kyselostí půdy, ve které je rostlina pěstována. Oproti tomu, pokud je hortenzie zasazená v půdách s vyšším pH, je zbarvená do růžova. Výjimkou jsou však hortenzie, které kvetou bíle, neboť jejich barva není většinou pH půdy nijak ovlivňována.

Rozeznání správného řízku

Dle specialisty zahradnictví Jana Zahradníka je nejlepší čas k odebrání řízků jaro a dále červenec a srpen. Pokud jste si tedy chtěli namnožit hortenzie, je nyní nejvyšší čas. Pro zapuštění koření jsou nejvhodnější ty kousky, jež nejsou ještě dřevnaté. Proto vybírejte mladé a čerstvé stonky, které odřízněte a nechte na nich alespoň 2 až 3 páry lístků.

Odebrání řízku

Jakmile máte vybrané správné řízky, tak je čas je odebrat. Řez by měl být šikmý. Jestliže na řízku naleznete poupata, tak je potřeba je také odstranit. Jinak by se stonek nesoustředil na tvorbu kořenů, ale vydával by energii do kvetení poupat.

Co s odebranými řízky

Nyní je čas si připravit obyčejný písek a dostatečně velkou plastovou láhev. Z láhví odstraňte její vrchní část a naplňte ji pískem. Do něj zapíchněte řízek hortenzie a bohatě zalijte vodou. Tímto způsobem máte vytvořenou vlastní množírnu hortenzií. Následně jen přiklopte láhev odřízlým vrškem a postavte ji někam do tepla a na světlo. Vyhněte se však přímému ostrému slunci. Zhruba po měsíci by měla hortenzie zakořenit a vy ji můžete bez obav přesadit na záhon. Dále čtěte: Přidejte nyní k rajčatům hnojivo ze sody, kvasnic a popele. Dočkáte se rekordní úrody chutných a voňavých plodů.

Autorský článek, další zdroj: gardentech.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu