Vřes patří k podzimu. Nenáročnost, odolnost a krásné zbarvení jsou jeho skvělé vlastnosti

Zahrada 10. září 2022 | 09:50 — Pavla Krejčí
Letní sezóna je za námi a stejně tak to znamená konec pro letničky. Nemusíte se však bát, že by vaše zahrada zůstala prázdná. Nastává sezóna vřesů, které vytvoří krásnou podzimní atmosféru.
Vřes je typická podzimní rostlinka / Depositphotos

Stále kvetoucí vřes je skvělá a krásná rostlinka, která si zaslouží své místo ve vaší zahradě. Jeho báječná schopnost měnit barvy po celý rok a vnášet do zahrady živost v době, kdy je to třeba, je neocenitelná.

Velikost a tvar keře se často liší a existuje mnoho barev. Jeho květy jsou obvykle fialové, růžové nebo bílé. Stálezelené listy vřesu se během chladnějších teplot mění a zintenzivňují svůj odstín. Nejlepší doba pro výsadbu je na jaře nebo nyní začátkem podzimu. Vřes obecný pochází z evropských vřesovišť a rašelinišť. Všem druhům se daří v kyselých půdách, i když některé jsou tolerantnější k neutrálním, až zásaditým půdám.

Jak pěstovat vřes

Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, pěstujte vřes v kyselé, volně propustné půdě na přímém slunci. Příhodné podmínky mu připravíte, jestliže byla půda obohacena dobře shnilou, organickou hmotou, jako je hnůj nebo kompost.

Jednotlivé vřesy rozmístěte 30-60 cm od sebe. Zajistíte tím dobrou cirkulaci vzduchu, což je důležité pro správný růst a barvu listů. Zpočátku rostliny pravidelně zalévejte. Postačí 1-2x týdně. Půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Podpoříte tím bujné kvetení. Zejména při skupinovém vysazení budou rostliny vřesu dobře růst a vytvoří krásný koberec květin. Vřes lze pěstovat i v květináčích – na terasách a balkonech. Ideální je k tomu slunné místo.

Jak pečovat o vřes?

Rostliny vřesu jsou nenáročné a vyžadují opravdu malou péči. Vřesy pěstované v květináči však budou během vegetačního období potřebovat výživu. Zvolte hnojivo pro vřesovištní rostliny a postupujte podle pokynů na balení. Každý rok mulčujte, abyste udrželi vysokou hladinu živin v půdě, pH půdy a zlepšili její strukturu. 

Přezimování

Vřes je odolná rostlina. Rostliny vřesu byste však měli mulčovat před první zimou, protože jejich odolnost se ještě plně nerozvinula. Po prvním roce mu již mrazivé teploty neublíží.

Běžné choroby rostlin

Vřes je náchylný především na padlí a hnilobu kořenů. Těmto nemocem se však můžete snadno vyhnout. Padlí vřes nezabije, ale toto houbové onemocnění může poškodit jeho vzhled. Poznáte ho podle prašně vypadajícího povrchu na listech rostliny. Abyste zabránili padlí, vyhněte se zalévání svrchu. Každé jaro pak prořezávejte, abyste udrželi rostliny kompaktní, a tím zlepšili proudění vzduchu. Pokud padlí napadne váš vřes, použijte běžně dostupný fungicid nebo roztok jedlé sody.

Jestliže přeženete zalévání, podmáčená půda způsobí hnilobu kořenů. Půda by se také neměla stát příliš zásaditou, listy vřesu mohou zežloutnout. V tomto případě dopřejte rostlinám výživu koncem března nebo začátkem dubna, a to vřesovištním hnojivem.

Nejkrásnější odrůdy vřesu

Existuje nespočet druhů vřesů. Zde jsou některé z nejlepších odrůd.

  • Calluna vulgaris 'Carmen': dvojité, fialové květy vykvétají v srpnu a září v dlouhých květních výhonech, kterým krásně kontrastují tmavě zelené listy, mohou dorůst do výšky 30 až 40 cm
  • Calluna vulgaris 'Darkness': odrůda má fialové květy na hustých květních stoncích, které kvetou od srpna do října, dorůstá 30 až 40 cm, listy na hustých výhonech jsou světle zelené
  • Calluna vulgaris 'Firefly': listy této odrůdy jsou velmi zvláštní – nejprve se na podzim jsou hnědožluté, v zimě se zbarvují do jasně oranžové, květy jsou tmavě růžové a kvetou od srpna do září, dosahuje maximální výšky 45 až 50 cm
  • Calluna vulgaris 'Jane': odrůda se vyznačuje kompaktním růstovým habitem a pozdní dobou kvetení, růžové až červené dvojité květy se objevují od září do listopadu, má světle zelené listy a dorůstá do výšky 20 až 30 cm
  • Calluna vulgaris 'Kinlochruel': odrůda vřesu má zelené listy a její dvojité bílé květy kvetou mezi srpnem a říjnem, dosahuje 30 cm

Psali jsme také: Levandule má využití v léčitelství a v péči o pleť. Můžete si z ní připravit i lahodný sirup

Autorský článek, další zdroje: gardeningknowhow.comgardenia.net

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu