Jak vybrat vhodný rozběhový kondenzátor

Komerční sdělení 03. května 2020 | 11:16 — redakce
Při výměně rozběhového kondenzátoru na novějších spotřebičích není jeho výběr až takovou velkou vědou. V první řadě si budete moci přečíst informace na štítku, poradí vám však i přímo v prodejně, a také je skutečně málo pravděpodobné, že byste měli problém s nalezením takového kondenzátoru, který bude mít ty správné hodnoty.
Co dělat, pokud máte starý spotřebič nebo nedokážete sehnat stejný rozběhový kondenzátor? / depositphotos.com

Co však dělat, pokud máte opravdu starý spotřebič nebo nedokážete sehnat stejný rozběhový kondenzátor? Musíte zjistit, jak výkonný přístroj potřebujete. Podívejte se jak na to.

Není kondenzátor jako kondenzátor nebo proč věnovat pozornost jeho výběru

Rozběhový kondenzátor „správné velikosti", tedy s vhodnou kapacitou, rozhoduje o tom, zda daný elektromotor nastartujete nebo nenastartujete. Motor totiž potřebuje jen jistou, přesně stanovenou, dávku elektrické energie.

Silnější nebo naopak slabší kondenzátor může způsobit problémy v podobě nenastartování motoru, nebo vám poběží jen pár minut po jeho spuštění a shoří. Rozběhový kondenzátor funguje na principu nahromadění elektrické energie, kterou uvolní v ten správný moment, tedy při nastartování daného motoru. No a toto množství elektrické energie musí být správné.

Jak vypočítat kapacitu rozběhového kondenzátoru

Pro výpočet kapacity rozběhového kondenzátoru existuje řada rovnic. Toto jsou některé z nich, které byste měli zvládnout bez problémů vypočítat i vy sami.

Metoda č.1: Na 1 kW štítkového výkonu - 70 mikrofaradů
Metoda č.2: Na 1A štítkového výkonu - 15 mikrofaradů
Metoda č.3 - Výpočet podle vzorce: C = (2 100 - 2 400) P/Uf (na druhou) (F: W: V)
Poznámka: Při metodě jeden a dva dostanete přibližně stejné výsledky.

Zjednodušený výpočet kapacity kondenzátoru

Pokud patříte k těm, pro které jsou vzorce a rovnice absolutně nesrozumitelné, můžete se orientovat i podle níže uvedených údajů. Tento přepočet by měl zvládnout už skutečně každý.

  • 1 kW = 60 mikrofaradů
  • 1,2 kW = 72 mikrofaradů
  • 1,5 kW = 90 mikrofaradů

Jak zjistit, že váš rozběhový kondenzátor není vhodný

Pokud rozběhový kondenzátor namontujete na vaše zařízení, přičemž si nejste stoprocentně jisti správností vašich výpočtů, stačí pozorně naslouchat. Pokud zaznamenáte nevšední zvuk motoru (hučení, cukání, bouchání a tak dále) je třeba všechno přepočítat ještě jednou, protože s největší pravděpodobností používáte rozběhový kondenzátor s nesprávnou kapacitou. Samozřejmě, můžete čekat až do momentu, kdy "odejde" samotný motor, což však není úplně rozumné řešení.

Někdy se můžete setkat i s tím, že zvuk motoru nebude v ničem zvláštní, neobvyklý však bude jeho chod. To může být také projevem toho, že jste si vybrali rozběhový kondenzátor s nesprávnou kapacitou. V obou případech je třeba kondenzátor čím dříve opět přeměřit a následně vyměnit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu