Havarijní pojištění - jaké jsou varianty

Komerční sdělení 19. března 2021 | 13:03 — redakce
Havarijní pojištění je druh dobrovolného pojištění motorových vozidel, které se může vztahovat na vaše auto a jeho vybavení. Co zahrnuje havarijní pojištění? Jaké jsou jeho varianty?
Havarijní pojištění tvoří spolu s povinným ručením komplexní ochranu vašeho vozidla / archiv klienta

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění tvoří spolu s povinným ručením komplexní ochranu vašeho vozidla. Od povinného ručení se však liší tím, že pokryje škody k nimž dojde v důsledku jednání vlastníka vozu, neznámého pachatele či živelné pohromy. Je možné si vybrat balíček s vybranými riziky nebo si lze naopak pojistit všechna rizika (all risk). Vybrat si vhodné havarijní pojištění vám pomůže kalkulačka havarijního pojištění.

Základní rizika, na která se může pojistka vztahovat jsou:

  • havárie (střet, náraz nebo pád automobilu)
  • vandalismus (poškození vozu neznámou osobou)
  • odcizení vozidla nebo jeho částí (výfuky, airbagy, pneumatiky)

Živelné události:

  • havárie a živel
  • odcizení a živel
  • All Risk

V čem se jednotlivé druhy havarijního pojištění liší?

Hlavním rozdílem je rozsah pojištění a spoluúčasti. Tyto dva parametry ovlivňují zásadně výši pojistného. První dvě výše zmíněné varianty se řadí mezi levnější a důležité je, že kryjí pouze vybraná rizika. V případě, že parkujete vůz ve své garáži, není zde příliš velké riziko krádeže. Ti, kdo parkují ve městě před domem, zvolí raději druhou variantu. V případě vyšší spoluúčasti se výše pojistného snižuje.

V případě, že chcete mít pojištěna raději všechna rizika, můžete zvolit pojištění tzv. All risk. Tento balíček zahrnuje krytí veškerých pojistných rizik, nabízí nejvýhodnější podmínky a nulovou spoluúčast.

Jakou možnost pojištění byste si měli vybrat? Rozhodnutí je na vás a do značné míry závisí na vašich individuálních potřebách. Je však důležité, aby vám vybraný typ pojištění skutečně poskytoval pocit bezpečí.

Co zvážit při výběru havarijního pojištění?

Cena za pojištění

Cena za havarijní pojištění vyplývá přímo z hodnoty vašeho vozu. Většina pojišťoven bere průměrnou tržní hodnotu vozidla. Se stanovenou cenou však nemusíte souhlasit. Čím vyšší je hodnota automobilu, tím vyšší jsou náklady na pojištění. Nejdůležitější je nepokoušet se podcenit pojistnou částku, protože v případě ztráty nemusí vaše odškodnění stačit k pokrytí ztráty. Špatnou taktikou je také nafouknout hodnotu vozidla. Zaplatíme více na pojistném, ale v případě poškození společnost znovu provede ocenění vozu, tentokrát pro den poškození a tato hodnota bude zohledněna při vyplácení náhrady. Při výběru pojistitele je vhodné si také předem zkontrolovat, zda má společnost nabízející pojištění rozsáhlou síť partnerských autoservisů, kde mají zákazníci po dobu opravy zaručené náhradní auto a záruku na samotnou opravu.

Připojištění

Základní rozsah havarijního pojištění lze doplnit řadou dalších prvků. Jedná se především o asistenční služby, tedy okamžitou asistenci v případě poruchy, kolize nebo poškození vozidla během pokusu o krádež. V rámci pomoci můžete mimo jiné využít služby opravy automobilu na místě nehody a odtahu v Čechách i v zahraničí. Kromě toho může být havarijní pojištění rozšířeno o úrazové pojištění v případě ztráty zdraví nebo úmrtí po škodách na silnicích.

Související články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu