Osvědčené pěstitelské tipy, jak přesazovat a správně pečovat o orchideje, aby krásně kvetly

Ostatní 23. května 2020 | 15:14 — Anna Novotná
Těšili jste se z krásné orchideje, ale ona odkvetla a uhynula? Netrapte se. Aby tato překrásná květina nemusela napříště skončit zbytečně v koši, je potřeba dodržovat několik zásad. Poradíme vám, jak o ně správně pečovat.
Dalších 6 fotografií v galerii
Jaro je nejlepší doba na přesazování orchidejí / Shutterstock/JumpStory

Orchidejím vyhovuje světlé místo bez přímého slunce. Nejvhodnější teplota v zimním období je 22 °C přes den a o něco nižší v noci. Letní horka snášejí dobře, ale nejnižší teplota okolního prostředí by neměla klesnout pod 16 °C. Na zalévání je nejvhodnější dešťová voda, ale může být i odstátá voda z vodovodu. U orchidejí rodu Phalaenopsis dejte pozor, aby substrát mezi jednotlivými zálivkami proschnul. Květináč s orchidejí na půl hodiny postavíme do nádoby s vodou, aby načerpala potřebnou vláhu a přibližně do každé třetí zálivky přidáme speciální hnojivo.

Jak správně přesazovat

Orchideje přesazujeme většinou jednou za dva roky. Nejvhodnějším obdobím je jaro, ale přesazovat můžeme jen rostliny, které nekvetou.

  • Orchidej vyjmeme z květináče, očistíme kořeny, suché nebo poškozené odstraníme. Velmi dlouhé kořeny zkrátíme o třetinu.
  • Pokud na rostlině zůstalo málo kořenů, zmenšíme listovou plochu a odřízneme některé ze starých listů.
  • Řezy ošetříme prachem z dřevěného uhlí nebo potřeme mletou skořicí, abychom zamezili šíření plísně.
  • Orchidej vložíme do nového květináče, opatrně rozložíme kořeny a zasypeme substrátem.
  • Po přesazení ji každý den rosíme a teprve po týdnu ji začneme zalévat.

Pozor na zeminu

Orchideje, které pěstujeme v bytech, patří téměř výhradně k epifytickým druhům, kdy kořeny slouží k upevnění rostliny k podkladu. Některé lze pěstovat bez půdy na kusech kůry. Substrát, do kterého rostlinu sázíme, musí být vzdušný, lehký a propustný. Můžeme si koupit speciální substrát na orchideje nebo si vyrobit vlastní.

Jak na vlastní substrát

V poměru 1:1:1 smícháme přibližně dvoucentimetrové kousky zdravé borovicové kůry, běžný bílý polystyren a kousky nastříhaného molitanu. Tuto směs smícháme s rašelinou a zahradnickým perlitem.

Jaký je vhodný květináč?

Při výběru květináče musíme pamatovat na důležitou věc. V kořenech orchidejí je zelené barvivo, které na fotosyntézu potřebuje světlo. Aby nám orchideje přinášely radost ze svých květů, musíme je zasadit do průsvitného květináče.

Co dělat, když nekvetou?

Pokud orchideje nekvetou, máme několik možností. Nejjednodušší je vyzkoušet hnojivo s vyšším obsahem fosforu a nižším obsahem dusíku, které podporuje kvetení.

Během zimy, kdy je méně přirozeného světla, přesuneme rostliny přímo k oknu. Změna místa může být pro orchidej impulsem ke kvetení.

Není vhodné pěstovat orchideje při konstantní teplotě. Snížíme-li teplotu o dva stupně a přestaneme přihnojovat, mělo by to nastartovat kvetení, pokud dodržíme ostatní pěstitelské podmínky. Psali jsme také: Několik způsobů, jak se zbavit nechtěných pařezů na vaší zahradě.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu