Muškáty nejen jako okrasa. Fungují jako repelent, posílí imunitní systém a hodí se i do sladkých koláčů

Ostatní 13. června 2020 | 08:23 — Helena Malá
Češi muškáty milují a tato rostlina tak zdobí okna nebo balkony nejednoho domu. Věděli jste ale, že pelargonie nemusíte mít jen na okrasu? Výborně fungují proti dotěrnému hmyzu, pomohou vám snížit hladinu cholesterolu, zlepší spánek a poradí si i s kašlem, ale také tuto rostlinu můžete využít v kuchyni při pečení sladkostí.
Další 3 fotografie v galerii
Pelargonie jsou nejen krásné, ale i velmi užitečné rostliny / Depositphotos

Byla by škoda nevyužít veškerý potenciál pelargonií. Možností, jak je využít i jinak než jen jako okrasné rostliny, je totiž hned několik.

Odežene dotěrný hmyz

Už naše babičky pěstovaly muškáty, protože dobře věděly, že jejich silná vůně odpuzovala obtížný hmyz. Nejúčinnější jsou v tomto ohledu muškáty anglické neboli velkokvěté (Pelargonium grandiflorum) a pelargonie vonné (Pelargonium graveolens). Do okolí vydávají širokou škálu vůní: pořídit si můžete muškát vonící intenzivně po citrusech, růžích, eukalyptu, mátě, nebo uvolňující jablečnou či kořeněnou vůni. Vonná látka geraniol, která se z těchto pelargonií získává, se používá například při výrobě parfémů.

Využijte této vlastnosti a dejte si muškáty třeba blízko vašeho venkovního posezení, vyvarujete se tak komářích štípanců i dotěrných vos. A pokud si budete chtít vyrobit repelentní přípravek ve spreji, pomůže vám esenciální olej. Mimochodem, ochrání vás i před klíšťay. Co budete potřebovat:

  • 20 kapek esenciálního oleje pelargonie růžové nebo vonné
  • 10 kapek esenciálního oleje tomkovice vonné
  • 5 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 5 kapek citronely nebo citronového esenciálního oleje
  • 120 ml alkoholu (čistého lihu), případně můžete použít vilínový hydrolát, vodku, jablečný ocet nebo destilovanou vodu
  • rozprašovač

Všechny ingredience smíchejte a přelijte do rozprašovače. Před každým použitím ale obsah nádobky vždy dobře protřepejte.

Pelargonie jako lék

Pokud máte za oknem v truhlících muškáty, buďte si jistí, že si zároveň pěstujete ohromnou léčivku. Tato rostlina totiž podporuje obranyschopnost organismu, imunitní systém a zdraví dýchacích cest. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol. Odstraňuje kašel, dušení a zahlenění. Pročišt'uje trávicí trakt. Zklidňuje nervový systém a zlepší kvalitu spánku. Pelargonie vám ale pomůže zahojit i různá kožní poranění a nemoci, pomáhá při dně a revmatismu. Podle některých studií dokonce muškáty podporují odbourávání tuků a zmírňují stres. O tom, jak vypěstovat krásné a bohaté muškáty, jsme psali zde.

Čaj na vnitřní léčbu

Pokud chcete vyzkoušet léčivou sílu muškátu, připravte si čaj. Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci listů
  • 250 ml vody

Listy pelargonie omyjte a nadrobno pokrájejte. Pak vše zalijte vroucí vodou a nechejte asi 7 až 10 minut louhovat. Sceďte a teplý čaj pijte jednou až třikrát denně před jídlem.

Kaše na vnější léčbu

Jestliže budete chtít léčivé účinky muškátu otestovat zevně, poslouží vám k tomu kašovitá směs. Co budete potřebovat:

  • listy pelargonie
  • obvaz nebo gázu

Omyté listy dejte do mixéru nebo do hmoždíře a udělejte hladkou kaši. Tu potom naneste na postižené místo a převažte obvazem nebo gázou. Nechte působit 30 minut a potom ji smyjte teplou vodou.

Muškát v kuchyni

I naše babičky využívaly pelargonie také v kuchyni. Například při pečení sladkých pokrmů vyskládaly pekáč muškátovými listy. Dochucovaly jimi ale i různé džemy a sirupy. Listy pelargonií ve své kuchyni hojně využívají také Francouzi nebo Bulhaři. Jen buďte opatrní, listy jsou velmi aromatické, proto je třeba užívat jen malé množství.

Čerstvé nebo sušené listy se hodí k aromatizování sladkostí, marmelád, bowlí a kompotů. Květy jsou vhodné jako ozdoba pokrmů. Pokud nejsou chemicky ošetřené, hodí se jako svěží svačinka. Zdužnatělé kořeny a hlízy se zase mohou konzumovat jako zelenina. Francouzi pro změnu nedají dopustit na kandované lístky pelargonie. Zdobí jimi různé dezerty či zmrzlinu. Pokud chcete pelargonii v kuchyni vyzkoušet, připravte si doma třeba vynikající muškátové želé. Co budete potřebovat:

  • velké množství čerstvých listů pelargonie vonné
  • 0,5 l vody
  • 0,25 l bílého vína
  • 0,25 l jablečné šťávy
  • šťávu ze 4 citronů
  • kousek zázvoru
  • balení želírovacího cukru

Omyté listy dejte do mísy a přidejte zázvor, víno, vodu, jablečnou a citronovou šťávu, promíchejte, zakryjte a nechejte přes noc louhovat. Další den směs zahřejte až k bodu varu a sceďte. Nakonec vše podle návodu na obalu svařte s želírovacím cukrem. Ještě horkou tekutinu nalijte do vhodných sklenic, hned zavřete a překlopte dnem vzhůru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu