Některé kočky při jízdě v autě šílejí. Poradíme, co pomáhá

Mazlíčci 25. června 2020 | 13:30 — Helena Malá
Některým kočkám cestování vůbec nevadí, daleko více je ale těch, které ho doslova nesnášejí. Ani v takovém případě se ale nemusíte vzdávat, existuje několik metod, díky kterým nebude pro kočky jízda v autě tak stresující.
Další 3 fotografie v galerii
Většina koček je z jízdy v autě vystrašená / Depositphotos

Hodně lidí jezdí o víkendech na chatu či chalupu a nechtějí svou kočku nechat samotnou doma. Na druhou stranu ji nechtějí ani zbytečně stresovat. Dobrou zprávou je, že i tato prekérní situace má řešení.

Mnohé kočky se v autě bojí a svůj strach dávají najevo vyplašenými pohledy či zoufalým mňoukáním. Často také škrábou, značkují močí a mohou být i mírně agresivní. Abyste tomu všemu předešli, snažte se kočku na cestu předem připravit.

Přepravní box nesmí být strašák

Pokud přepravní box vytáhnete jen vždy před cestou, nesmíte se divit, že kočka dostane strach a raději se někam schová. Když ale přepravní box necháte venku běžně, kočka si na něj zvykne a dost možná si do něj i sama zaleze, aby si odpočinula. Jindy zase můžete kočku dát do boxu a přemístit ji jen na zahradu. Čím častěji budete kočku v boxu přenášet, tím spíš si na to zvykne a nebude pak tolik traumatizovaná.

Feromony pro pocit bezpečí

K dostání jsou také nejrůznější přípravky na bázi feromonů. Když je kočka spokojená, otírá si hlavu o různé předměty a zanechává na nich svůj tvářový feromon. Díky němu se orientuje v prostoru a zpětně identifikuje tato označená místa jako bezpečná. Ideální pomůckou při cestování s kočkou je proto sprej s imitací tvářového kočičího feromonu. Ten mazlíčka přirozeně uklidní, doporučují ho veterináři i odborníci na poruchy chování zvířat. Postačí 2-3 střiky na poškrábané místo nebo na stěny cestovní přepravky a vaše kočka zvládne stresující situaci či jakýkoli přesun bez problémů a v pohodě.

Homeopatií a Bachovkami nic nezkazíte

Pokud je vaše kočka při cestování opravdu hodně vystresovaná, můžete se také poohlédnout po vhodných homeopatikách nebo Bachových květových esencích. Jako první pomoc je dobré mít po ruce tzv. Krizovou esenci, která je výborná při akutním stresu. Zvířátko na ni totiž reaguje ihned. Pokud o cestě víte včas a vaše kočka je hodně úzkostlivá, Bachovy kapky na čistě přírodní bázi můžete pro jistotu nasadit už den předem.

Pamlsek na zklidnění

Na trhu jsou k dostání také speciální pamlsky pro kočky, které je uklidní. Účinkují už 30 až 40 minut po podání a můžete je využít nejen před cestou autem, ale třeba i v době ohňostrojů nebo bouřek či před návštěvou veterináře. Obsahují přírodní složky, takže jsou šetrné a nenávykové. Největší účinek se drží cca 4 hodiny po podání, následně začne postupně klesat. Je možné dávku zopakovat.

Pár dobrých rad

Pokud cesta trvá déle, měli byste kočku během jízdy nakrmit a podávat ji vodu. Možná bude také nutné vyměnit podložku. Aby kočka nemohla utéct, neotvírejte dveře auta a klece současně. A nezapomeňte, váš klidný a vlídný hlas pomůže kočce cestu lépe zvládnout. Pokud ji nemáte v boxu, ale pouze v postroji, můžete ji i hladit. A hlavně... nikdy s ní neztrácejte trpělivost. Může být během cesty mrzutá i vystrašená. To je normální. Zachovejte klidnou hlavu. To vám pomůže cestu v pohodě zvládnout. O tom, jak kočkám a kocourům změní kastrace povahu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu