Pažitka v sobě ukrývá velmi mnoho prospěšných vitaminů. Na zimu ji můžete uchovat v mrazáku i v oleji

Ostatní 04. září 2020 | 09:51 — Helena Malá
Pažitku si lidé pěstují venku na zahrádce i v květináči za oknem. Má v sobě tolik vitaminů, že hravě strčí do kapsy kdejaké exotické ovoce či zeleninu. Nezapomeňte si udělat zásoby také na zimu. Výborná je pažitka v oleji, můžete ji však skladovat i v mrazničce.
Další 3 fotografie v galerii
Pažitka je nejen velmi chutná, ale také zdravá / Depositphotos

První zmínky o pažitce pocházejí z Číny, z doby 3 000 let před naším letopočtem. Jde o výbornou a hlavně zdravou naťovou zeleninu. Naši předkové věřili, že je ochrání před zlem a dokonce z ní i věštili. Roste prakticky všude - v Evropě, Asii, Severní Americe, v Alpách, Kanadě nebo na Sibiři.

Pažitka obsahuje velké množství bílkovin, vitamin C, vitamin B2 s spoustu minerálů – např. vápník, sodík, železo a fosfor. Pažitka podporuje dobré trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Vitamin B, který obsahuje, je také výborný pro kvalitní stavbu kostí a pro pružnost a lesklost vlasů. Pažitka obsahuje v podstatě podobné látky jako česnek, většina z nich prospívá naší krvi, srdci i tlaku. Pokud si chcete pažitku uchovat i na zimu, je to docela snadné. Nejčastěji lidé pažitku zamrazí, výtečná je ale také pažitka v oleji.

Sušená pažitka není ideální

Mnoho pěstitelů pažitky možná napadne, že by si ji mohli nasušit. Samozřejmě, že to jde, ale odborníci tento způsob uchování pažitky moc nedoporučují. Důvod je jasný. Sušením totiž pažitka ztratí velkou část své chuti a po usušení už zůstává jen jako ozdoba pokrmů. Pokud si chcete pažitku uchovat na zimu, existují lepší způsoby.

Mráz jí neublíží

Nejčastěji si lidé pažitku na zimu zamrazí. Lze to provést dvěma způsoby. Někdo si pažitku nejprve najemno naseká a poté dá do sáčku zamrazit. Ještě jednodušší je snopky pažitky napevno zabalit vcelku do mikrotenového sáčku a ten pak nechat zmrazit. Když budete později pažitku potřebovat, stačí vytáhnout jeden snopeček. Zmrzlý se velmi dobře krájí.

Pažitka v oleji

Méně obvyklý, ale velmi chutný způsob uchování pažitky na horší časy je naložit ji do oleje. Opláchnutou pažitku nechejte okapat a pak ji nadrobno pokrájejte. Nasypejte pažitku do skleničky, mírně upěchujte a zalijte olejem. Nechejte chvíli odležet, aby se olej dobře vsákl do pažitky, a potom dolijte olej až po okraj. Nakonec zavíčkujte a skladujte v lednici.

Výhodou této úpravy je, že si pažitka zachová svoji chuť a vy získáte aromatizovaný olej, který lze použít na dochucení různých salátů. Naloženou pažitku použijte do omáček, pomazánek, salátů, mletých mas, polévek a dalších pokrmů. O léčivých účincích pažitky jsme podrobněji psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu