Jak čistit televizi či počítač, abyste si tyto drahé přístroje nešetrným čištěním nepoškodili

Dům 04. října 2020 | 17:19 — Anna Novotná
Ač si to možná málokdo uvědomuje, i televizní obrazovka či monitor od počítače se mohou časem ušpinit a je třeba je pořádně vyčistit. Poradíme vám, jak na to, abyste si tyto drahé přístroje nešetrným čištěním nepoškodili.
Další 3 fotografie v galerii
I vaše televize či monitor potřebuje občas pořádnou očistu / Depositphotos

Přestože se snažíte uklízet sebevíc, různým šmouhám a flíčkům na vašich obrazovkách se nevyhnete. Stačí jedno kýchnutí a drobné kapénky se na vaší televizi zaručeně uchytí. Poradíme vám, jak vaše obrazovky bezpečně vyčistit.

Volba správných propriet

Jako první je potřeba se na čištění řádně vybavit. Rovnou zapomeňte na papírové kapesníčky a hadříky vyrobené ze starých triček. Ač se to zdá přehnané, mohli byste jimi povrch obrazovky poškrábat a nenávratně zničit.

Nejlíp uděláte, pokud sáhnete po speciálních ubrouscích, které jsou určeny přímo k čištění obrazovek, neobsahují alkohol a mají antistatické účinky. Vedle nich můžete zvolit také hadříky z mikrovláken, které se na tento typ čištění také skvěle hodí.

Jak na samotné čištění

Jako první vaši televizi či monitor vypněte a nechte chvíli vychladnout. Pokud začnete čistit ještě za tepla, vniknou vám na obrazovce šmouhy, kterých se už budete zbavovat jen s velkými obtížemi.

Ještě, než sáhnete po hadříku, zbavte obrazovku hrubých nečistot a prachu. I drobné částečky prachu totiž mohou vaši obrazovku poškrábat. Stačí, když prach z obrazovky opatrně sfouknete či jemně ometete štětečkem.

Pak už stačí jen celou plochu setřít jemnými krouživými pohyby hadříku. Není na tom nic těžkého, pouze si dávejte pozor na to, abyste na obrazovku příliš netlačili.

Čištění mokrou metodou

Pokud stále nejste s čistotou obrazovky spokojeni, můžete přikročit k mokrému čištění. Stačí si namíchat roztok vody a octa v poměru 2 : 1, tedy na dvě deci vody deci octa. Ve směsi namočte hadřík z mikrovlákna, důkladně vyždímejte a znovu opatrně přetřete celou obrazovku.

V tomto případě si dejte opravdu velký pozor na to, aby hadřík nebyl příliš mokrý. Pokud by totiž tekutina natekla za okraje obrazovky, mohlo by dojít k nenávratnému poškození. O tom, jak správný monitor vybrat, se můžete dočíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu