Chov pavouků je fascinující a dokáže vyřešit i strach z těchto členovců

Mazlíčci 06. listopadu 2020 | 10:07 — Helena Malá
Hodně lidí má z pavouků strach. Jiní je zase milují a dokonce je doma chovají jako své mazlíčky. Zajímavé ale je, že mezi chovateli pavouků je i mnoho těch, kteří se jich bojí. Prý tak lépe snášejí strach z těchto osminohých členovců.
Další 3 fotografie v galerii
I pavouky lze chovat jako domácí mazlíčky / Depositphotos

Ať už si pořídíte domů pavouka z jakéhokoliv důvodu, měli byste o jeho potřebách něco vědět. Nejčastěji chovaným a pro začátečníky doporučovaným druhem pavouka je sklípkan rodu Brachypelma. Přesto, že tento pavouk veliký jako lidská dlaň může vzbuzovat obavy, jde prý o poměrně mírumilovné zvířátko. Člověka prý kousnou jen zcela výjimečně, a to jen tehdy, pokud se cítí ohrožení.

Nenechejte se však ukolébat. Všichni sklípkani jsou jedovatí, každý druh ale disponuje jinou intenzitou jedu. Ti nejjedovatější dokáží ohrozit lidskou svalovou či dýchací soustavu, zvláště v případě dětí a nemocných. Nejjedovatější jsou zejména druhy z Afriky a z Asie. Pokud už nemáte s chovem pavouků zkušenosti, raději se těmto druhům vyhněte.

Terárium

Než si pavouka přinesete domů, je třeba mu připravit příbytek. Protože má rád různé skuliny a nepotřebuje mnoho místa, vystačí si i s přiměřeně velkou plastovou krabičkou, která je dobře odvětrávaná. Obvykle ale lidé chovají sklípkany v teráriích, musejí být dobře odvětratelná a hlavně bezpečná.

Podle toho, jaký druh si vyberete, je třeba zvolit velikost terária. Pozemním druhům stačí nízká terária vysoká tak 20 cm, stromoví pavouci potřebují zase šplhat a když si zvolíte norový druh, ocení váš nový domácí mazlíček větší vrstvu rašeliny, písku či kokosové drti. Jako podestýlku můžete použít substrát, hlínu, kůru nebo kokosová vlákna. Nezapomeňte i na udržování správné vlhkosti rosením.

Krmení vás nezruinuje

Vzhledem k tomu, že pavouci dokáží být poměrně dlouho bez potravy, nemusíte se bát, že by vás krmení osminohých chlupáčů vyšlo na velké peníze. Dospělého sklípkana stačí krmit jednou za dva týdny, mladší jedince raději jednou až dvakrát týdně. Hodně to závisí i na tom, čím pavouka krmíte. Malý hmyz můžete sklípkanovi podávat častěji, ale na velká sarančata nebo myší holátka si pavouk rád počká déle, jelikož samotné požití trvá nějakou dobu. A na čem si pavouk pochutná? Na červech, cvrčcích i švábech. Sklípkan potřebuje i čistou vodu, jestli mu ji nabídnete v misce nebo napáječce, je jedno.

Na mazlení není

Přesto, že si mnozí pavouci na své páníčky zvyknou a nechají se vzít do ruky, moc velkou radost jim mazlení nedělá. Je lepší je zbytečně nevyrušovat, nestresovat manipulací a jen je v klidu pozorovat. Pavoučí život je totiž velmi zajímavý, takže určitě se budete mít na co dívat. Už jen sledovat pavouka při krmení je zážitek. Fascinující je i sledovat pavouka při stavění hnízda. Mladý pavouk se několikrát za rok svléká z kůže, starší jedinci pak jednou za rok až rok a půl. V této době si dejte pozor na živou potravu v teráriu, aby zranitelnému pavoukovi neublížila. O nejstarším pavoukovi na světě, který se dožil úctyhodných 43 let, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu