Kdo má doma krb či krbová kamna, měl by si pořídit také vhodné krbové nářadí

Dům 04. prosince 2020 | 16:16 — Helena Malá
Krby a krbová kamna se těší velké oblibě, nabízí totiž nejen uklidňující pohled do plamenů, ale hlavně úsporu peněz vynaložených na vytápění domu. Jenže při pořízení krbu je třeba myslet i na další doplňky, zejména pak krbové nářadí.
Dalších 5 fotografií v galerii
Ke krbu je třeba si pořídit také krbové nářadí / Depositphotos

O krb a jeho okolí je ale třeba se pravidelně starat, práci vám usnadní krbové nářadí. Můžete si nářadí pořídit každé samostatně, nebo už v sadě. Vždy byste ale měli vsadit na kvalitní zpracování, které zajistí jak správnou funkčnost a výdrž samotného nářadí, tak i estetickou stránku, kterou krbové nářadí rozhodně před krbem zastává. Co by vám u krbu nemělo chybět?

  • pohrabáč
  • smetáček
  • lopatka k vymetání popela
  • kleště k uchopení horkého kusu dřeva

Výhodnější je pořídit si sadu krbového nářadí. Už jen proto, že jednotlivé prvky mají stejný design a díky tomu, že je nářadí ve stojanu, máte ho vždy po ruce, přesto plní i estetickou funkci, kdy stylově doladí prostor kolem krbu podobně jako koš na dřevo či krbová zástěna.

Na popel i žhavé dřevo

O tom, že krbové nářadí využijete, není pochyb. Metlička či smetáček a lopatka jsou ideální pomocníci v odstraňování popela z topeniště či popelníku a dokonale umí zasáhnout i v případě vypadlých ohořelých kousků dřeva či popela před krbem. Pohrabáč využijete k udržování topeniště, ale i samotného ohně - snadno s ním poupravíte žhavé uhlíky tak, aby oheň hořel rovnoměrně a lehce díky nim rozhrnete i žhavý popel. Kleště se vám pak budou hodit k obracení dřeva.

Materiály

Krbové nářadí lze zakoupit v mnoha provedeních nejen z hlediska designu, ale také materiálu. Každý si tak může zvolit nářadí, které vhodně doplní jeho interiér. Pokud máte byt plný moderních obrazů a vybavení, využijte méně tradičních tvarů a materiálů. Krbové nářadí lze zakoupit přímo ve sladěných sadách, k nimž náleží i stojan, na nějž se nářadí zavěsí a úhledně urovná v bezprostřední blízkosti krbu.

Stojany mohou být vybaveny háčky k zavěšení jednotlivých kusů nářadí, dále můžete volit mezi stojany ve tvaru válce, do nichž se nářadí uloží a vyčnívají tak pouze madla jednotlivých nástrojů. Zajímavou variantou je rovněž magnetický držák na zeď, na němž nářadí drží za pomoci magnetické síly. Možností je vskutku mnoho včetně designově originálních kousků, za které však často zaplatíte výrazně vyšší cenu.

Nejčastější materiály:

  • Kovářsky zpracovaná ocel – vybírat můžete z několika druhů patiny, největší oblibě se těší černá, za ní v závěsu například patina zlatá.
  • Nerezové ocel – ta vévodí moderně zařízeným interiérům.

Rukojeti nářadí mohou být ze stejného materiálu jako celé nářadí, ale zajímavě vypadají také kombinace materiálů, kdy je kované nářadí doplněno třeba o dřevěnou nebo mosaznou rukojeť.

Stejně i stojany na nářadí mohou korespondovat s materiálem nářadí nebo se mohou lišit. V moderním vzdušném interiéru může vhodně působit například stojan na nářadí vyrobený z kaleného skla.

I koš patří k základní výbavě

K základní výbavě ke krbu ale kromě nářadí patří i koš na dřevo. Pokud toužíte po tradičním designu, pořiďte si klasický proutěný. Do moderních interiérů jsou pak ideální koše z pravé kůže, kovové, látkové či opatřené praktickými kolečky. Stále více oblíbené jsou i vozíky na dřevo, díky kolečkům vozík i se dřevem lehce kamkoli převezete, na bočních stranách je pak nenápadně, přitom prakticky zavěšeno potřebné krbové nářadí.

Svou výbavu náčiní potřebnou pro péči o váš krb můžete rozšířit i o oblíbený elektrický vysavač popela, který ulehčí vaši práci a šetří významně také čas, který úklidem a péčí o krb či kamna trávíte. Jak perfektně vyčistit krbové sklo, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu