Jak si uchovat nadbytek ořechů. Výborné je zavařování

Ostatní 05. prosince 2020 | 10:34 — Klára Sanders
Máte letos dostatek ořechů na vánoční cukroví a ještě vám jich spousta zbyla? Aby vám ořechy vydržely klidně do dalších Vánoc, jedním ze způsobů, jak je uskladnit, je, když je zavaříte.
Další 3 fotografie v galerii
Jedním ze způsobů, jak uskladnit vlašské ořechy, je, když je zavaříte / Pixabay

Pokud jste si při letošní sklizni vlašských ořechů udělali opravdu velkou zásobu a máte obavu, aby vám nežlukly, nedostali se do nich moli nebo je nenapadla plíseň, můžete si je zavařit podle našeho receptu.  

Nejprve ořechy dobře vysušte

Máte-li ořechy z obchodu, s největší pravděpodobností jsou již vyschlé a určené k vyloupání. Pokud jste je však nasbírali vlastníma rukama, důkladně je proberte a nechte dokonale proschnout. Nejlepší je rozmístit je na plátno nebo síto v jedné řadě a v teple a suchu nechat schnout. To může trvat i několik týdnů. Že je ořech správně vyschlý poznáte tak, že jej promnete v dlaních a bude jakoby šustit.

Po vyloupnutí nechte doschnout

Pro jistotu můžete nechat vyloupané ořechy ještě pár dní proschnout, abyste se ujistili, že nebudete skladovat vlhké ořechy. Ořechy se dají skladovat i ve skořápce, ovšem bez ní jsou vždy připraveny k okamžitému použití a nezabírají tolik místa. Vždy vybírejte pouze kvalitní ořechy. Plesnivé, zapáchající, s pavučinkami či zelenou plísní nelítostně vyhoďte.

Klasický způsob zavařování 

Možná jste zvyklí zavařovat meruňky, jahody, borůvky, ostružiny nebo třeba i okurky a rajčata. Ale ořechy? Přitom mnoho lidí si tuto metodu chválí a je s ní nadmíru spokojeno. Dokonce nemusíte mít se zavařováním ani zkušenosti, je to opravdu velmi jednoduché.

  • Zavařovací sklenice vysterilizujte a důkladně vysušte.
  • Do suchých sklenic vložte suché ořechy.
  • Sklenice zavíčkujte.
  • Na spodek velkého hrnce položte utěrku a na ni sklenice s ořechy.
  • Podlijte vodou, přiklopte poklicí, nechte ohřát a sterilujte na 80 °C asi 20 minut.
  • Sklenice vyndejte, otřete do sucha a převraťte víčkem vzhůru.
  • Zakryjte a nechte důkladně vychladnout na dece.
  • Skladujte v temné spíži.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Ještě jednodušší způsob zavařování je v mikrovlnné troubě. Postup je zpočátku stejný. I v tomto případě je nutné vyvařit a vysušit zavařovací sklenice, vložit do nich ořechy, ovšem dál už je to jiné. Otevřené sklenice vložte do mikrovlnné trouby zhruba na tři minuty. Sklenice vyndejte, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Dle zkušeností vydrží takto zavařené ořechy i několik let.

Tímto způsobem jdou samozřejmě uchovat i další ořechy, jako například lískové ořechy či mandle. Psali jsme také: Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...