Nemocné uši mohou u koček způsobit problémy se sluchem i s pohybem

Mazlíčci 14. prosince 2020 | 09:27 — Helena Malá
Pokud si jednou pořídíte kočku, je třeba se o ni dobře starat. Mimo jiné jí pravidelně kontrolujte uši, pokud by totiž váš mazlíček trpěl některou z ušních chorob, mohlo by to mít dopad nejen na jeho sluch, ale i pohyblivost.
Další 3 fotografie v galerii
Zdraví kočičích uší nepodceňujte / Depositphotos

Je třeba si uvědomit, že ušima kočka jednak vnímá zvuky, ale také v nich má uloženy orgány ovládající rovnováhu. Infekce středního a vnitřního ucha mohou proto způsobit problémy se sluchem i problémy s pohyblivostí.

Příčiny ušních infekcí

Nejběžnější příčinou infekce jsou mikroorganismy, cizí předměty nebo ušní roztoči. Že vašeho kočičího kamaráda trápí uši, poznáte na první pohled. Zvíře se na uších škrábe, často potřásá hlavou, cuká ušima a někdy je i patrný výtok z uší.

Ušní roztoči

Roztoči se vyskytují téměř u všech koček (zvláště u koťat), ale zdravotním problémem jsou tehdy, je-li jich v uchu příliš mnoho. Roztoči žijí ve zvukovodu a živí se jemnou výstelkou zvukovodu, čímž vyvolávají dráždění, které se projevuje zvýšenou produkcí tmavě hnědého páchnoucího mazu. Kočka potom potřásá hlavou a škrábe si uši, což vede k jejich zanícení.

Včasná veterinární pomoc je nezbytná, aby se předešlo rozšíření infekce do vnitřního ucha. Pokud se přítomnost ušních roztočů potvrdí, veterinář vašemu miláčkovi předepíše ušní kapky.

Udržujte kočce uši v čistotě a pravidelně je kontrolujte, zda nejsou podrážděné a neobjevuje-li se v nich infekce. Ušní roztoči se velmi snadno přenášejí z jednoho zvířete na druhé, a proto vždy ošetřete obě uši a všechny kočky v domácnosti (případně i psy).

Infekce uší

Záněty zvukovodu mohou být způsobeny cizím tělesem, plísněmi nebo bakteriemi v uchu. Kočka si zanícené ucho škrábe, což vede k infekci a někdy k výtoku z ucha.

Poraďte se s veterinárním lékařem a nechte kočce uši vyšetřit. Léčba obvykle spočívá v aplikaci ušních kapek.

Jestliže se infekce rozšíří do středního a vnitřního ucha, může dojít k poruše sluchu. Příznaky tohoto stavu zahrnují ztrátu sluchu a rovnováhy. Postižená kočka může naklánět hlavu na stranu. Tady je zapotřebí rychlá veterinární pomoc a léčba antibiotiky. Prodleva může způsobit trvalou poruchu sluchu.

Krevní puchýř (hematom)

Rvačky nebo trvalé škrábání mohou vést k popraskání cév v ušním boltci. Vzniknou puchýře naplněné krví, které nejsou bolestivé, ale dráždí kočku, takže pokračuje ve škrábání.

Poraďte se s veterinářem, který může tekutinu z ucha vypustit. Jestliže se puchýř naplněný krví neošetří, mohou vzniknout jizvy a tzv. „květákovité“ ucho.

Hluchota

Ztráta sluchu může být důsledkem stáří, infekce středního ucha, poranění hlavy nebo ucpání zvukovodu ušním mazem. Některé kočky jsou hluché od narození, zejména bílé kočky s modrýma očima. Jestliže máte podezření na hluchotu, nechte kočku ihned vyšetřit veterinárním lékařem, který vám poradí adekvátní postup v léčbě.

Cizí tělesa v uchu kočky

Například travní semena se mohou zachytit v uchu a mohou způsobit podráždění, případně i infekci. Jestliže zapadlé těleso není vidět a nelze jej snadno odstranit, vyhledejte pomoc veterináře. O tom, že neodčervená kočka může nakazit vás i vaše děti, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu