Šperky nemusejí stát majlant. Svým blízkým můžete darovat vlastnoručně vyrobené

Ostatní 21. prosince 2020 | 11:33 — Helena Malá
Mezi dárky, které lidé rádi nadělují pod stromeček, patří i šperky. Jenže ne každý má dost financí, aby je pořídil. Ale nemusíte se ještě vzdávat, řešením je originálnější a lacinější varianta, a to vlastnoruční výroba šperků.
Další 4 fotografie v galerii
Krásný šperk vyrobíte i doma / Depositphotos

V domácích podmínkách samozřejmě nebudete tavit zlato či stříbro a vytvářet drahé šperky osázené diamanty, ale i méně okázalé šperky mohou udělat obrovskou radost. Variant je hned několik.

Elegantní sklo

Nejčastěji se k domácí výrobě šperků používají skleněné korálky. Ty nabízejí pestrou škálu barev, tvarů i velikostí. Pří výrobě šperku se tak fantazii meze nekladou.

Broušené korálky jsou základním kamenem české bižuterní výroby. Často se jim říká ohňovky, jelikož se vyznačují vysokým leskem, který je dán jejich leštěním v ohni. Mezi skleněné korálky patří i ty mačkané, vyrábějí se vymáčknutím z nahřáté skleněné tyče do formy a nabízejí velké množství tvarů.

Vybrat lze z kuliček, bavoráků - korálky ve tvaru kolečka s velkým otvorem, ale třeba i voskových perliček. Velmi oblíbené jsou mačkané korálky s oboustranným motivem písmen nebo čísel. Korálkovou stálicí je drobný rokajl - vyrábí se sekáním skleněných trubiček na kousky, které se tvarují a leští.

Broušený křišťál

Sázkou na jistotu je výroba šperku z precizně broušeného křišťálu Swarovski. Oblibě se šperky Swarovski, jejichž historie se začala psát v samotném srdci českého sklářství – na Jablonecku v severních Čechách, odkud pocházel Daniel Swarovski, zakladatel společnosti, těší například v Itálii, ve Francii, dokonce i v Číně a Japonsku. Pozadu není ani Česká republika.

Společnost vyrábí širokou paletu křišťálových komponentů, kterými se nechávají inspirovat mnozí světoví návrháři šperků a oděvů. Korálky a komponenty se vyznačují zejména dokonalou přesností, precizním výbrusem každé perly a ohromnou škálou barev a povrchových úprav, které jsou k dispozici. Díky široké nabídce je možné vyrobit originální náušnice, náhrdelníky, náramky, přívěsky nebo třeba elegantní brože.

Zlato či stříbro

Na výrobu kvalitních šperků lze použít mnoho různých materiálů. K nejčastějším typům kovů používaných při výrobě klenotů patří zlato a stříbro. Stříbro a zlato jsou ušlechtilé kovy, které vynikají svými vlastnostmi, jako jsou snadné zpracování, vysoký lesk a trvanlivost. Tyto přednosti je předurčily právě k výrobě šperků.

Stříbrné nebo pozlacené šperky nemusejí nutně nabízet jen klenotnictví. Pokud si ale obdarovaný na šperky z drahých kovů potrpí, není problém je vyrobit. Díky pestré paletě stříbrných a pozlacených komponentů navíc šperku vdechnete originalitu a osobitost. Na trhu je k dostání mnoho stříbrných komponentů, jako jsou řetízky a náušnicové háčky, ale také spousta stříbrných a pozlacených komponentů, díky kterým lze vyrobit minimalistický šperk.

Minerály a znamení zvěrokruhu

V posledních letech se velké oblibě těší minerály. Nejčastěji z nich lidé dělají náramky, které zvládne vyrobit i úplný začátečník. Náramky z minerálů a polodrahokamů jsou vhodným doplňkem jak na každodenní nošení, tak i pro slavnostní příležitosti. Kromě pozitivních účinků, které jsou jednotlivým minerálům připisovány, se lidé zajímají i o to, jak se konkrétní minerál hodí k jejich znamení zvěrokruhu.

Stále více lidí chce nosit originální šperk, který navíc koresponduje s jejich osobností. K tomuto účelu jsou právě minerály ideální. „Naši zákazníci velmi často nakupují kombinace minerálů podle znamení zvěrokruhu hlavně proto, že mohou vytvořit unikátní personalizovaný šperk nebo talisman pro sebe nebo své blízké. Hitem letošního roku jsou luxusní druhy minerálů, jako jsou rubín, smaragd nebo jantar. Nejedná se ale o nijak extrémně drahé minerály, například cena smaragdového korálku začíná na 19 korunách. Náramek z korálků z drahých kamenů a minerálů zvládne vyrobit skutečně každý, stačí jen jednotlivé korálky navléknout na pevný elastomer nebo dvojitou lycru. Náramek z minerálů je možné doplnit originálními přívěsky, které mu dodají na osobitosti,“ popsal Martin Stibor, zakladatel největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Křišťálová pryskyřice

Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu originálních šperků je křišťálová pryskyřice. Šperky z křišťálové pryskyřice jsou nejen krásné, ale také unikátní. Vzhledem k tomu, že pryskyřicí je možné zalévat opravdu cokoliv, lidé vytvářejí stovky nápaditých šperků.

Předměty se dají zalévat do speciálních bižuterních lůžek a rámečků, které mají nejrůznější tvary, a vznikají tak krásné náušnice, přívěsky na krk nebo prstýnky. Navíc existují speciální silikonové formy, které mají různé tvary a motivy - lze tak vytvořit například věrohodné kopie minerálních krystalů nebo vlastní korálky.

Pokud člověk nenajde vhodnou silikonovou formu, může si ji sám vyrobit ze silikonové pasty. Do té si obtiskne tvar či motiv, který chce vylít, a ona následně zatvrdne a vytvoří formu. K velmi populárním patří zalévání fotografií – šperky, přívěsky nebo dekorace s rodinnou fotografií právě velmi často slouží jako dárky pro nejbližší.

Náramek pro muže

Šperk pod stromečkem může potěšit i muže. K těm nejoblíbenějším patří náramky. Samozřejmě se od těch dámských výrazně liší – musí být masivnější, aby na širším zápěstí byly viditelné a zároveň aby něco vydržely. K velmi populárním patří náramky ze základu z nylonové Shamballa šňůry – jsou minimalistické, pohodlně se nosí a nevyžadují takřka žádnou údržbu. Navíc je ocení i jejich tvůrci, hotové jsou totiž doslova za pár minut. Stačí z každé strany připojit k vybranému spojovacímu dílu kroužek. Plochými kleštěmi ho zacvaknout do Shambally a je hotovo. Hotový šperk pak můžete zabalit i nápaditě, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu