I v zimě se dá kompostovat. Pořád existuje dost bioodpadu, kterým můžete svému kompostu přilepšit

Zahrada 24. prosince 2020 | 08:09 — Helena Malá
Máte-li na zahradě kompost, měli byste vědět, že proces tlení se v něm sice v zimě zpomalí, ale rozhodně se nezastaví. I v chladném období je proto dobré věnovat kompostu patřičnou pozornost. Místo trávy do něj přidávejte odpad z kuchyně či dřevěný popel.
Další 3 fotografie v galerii
V zimě se do kompostu dává hlavně bioodpad z kuchyně / Depositphotos

Pokud jste na podzim nešetřili bioodpadem, udělali jste moc dobře. Aerobní bakterie, žížaly a půdní organismy se totiž během zimy ukrývají před chladem podstatně hlouběji v kompostu, kde je tepleji, a proto je dobré mít před začátkem zimního období v kompostéru dostatek biologického materiálu.

Hodně lidí se mylně domnívá, že v zimě ani nemá smysl do kompostu cokoliv přidávat, protože se proces kompostování zastavil. Tak to ale není. Kompostovací proces probíhá v každém ročním období.

Zajistěte kompostu vhodné podmínky

Abyste bioodpad proměnili ve výživný kompost, je třeba pro to něco udělat. Je nutné zajistit vhodné životní podmínky aerobním bakteriím, žížalám a dalším půdním organismům, které mění naše organické odpady ve výživné hnojivo. Potřebují ke svému životu dostatek různorodé a vyvážené potravy, vzduchu, vlhkosti a optimální teplotu. Právě v zimě, kdy klesají teploty pod bod mrazu, se tito malí pomocníci ukrývají před chladem hlouběji v kompostu, kde je tepleji.

Nemusíte v zimě běhat s každou slupkou ke kompostu, existují různé koše a kompostovatelné sáčky, do kterých bioodpad z kuchyně postupně ukládáte a na kompost obsah vysypete jednou za čas.

Co kompostu v zimě dopřát

Mikroorganismy žijící v kompostu v zimě nepohrdnou zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinou, čajovými sáčky, vaječnými skořápkami, trusem od králíků a kuřat, kuchyňskými papírovými utěrkami či odumřelými zbytky pokojových rostlin. Pokud topíte dřevem, máte určitě k dispozici i dostatek popela. Pokud je čistě dřevní, opět jej můžete v rozumné míře přidat do kompostu. Popel z uhlí však do kompostu rozhodně nedávejte.

Míchejte jen horní vrstvy

Stejně jako jindy v roce, i v zimě je třeba v kompostu smíchat zelené dusíkaté materiály (tráva, kuchyňský bioodpad, zbytky ze zahrady, hnůj, trus,…) se suchými uhlíkatými (dřevěná štěpka, piliny, hobliny, listí, sláma, papír a podobně). Proto je ideální, pokud si během podzimu vytvoříte zásobu odřezků z větviček, případně dřevní štěpky. V zimě je pak můžete postupně přidávat k odpadu z kuchyně tak, abyste zachovali vyvážený podíl bioodpadu. A nezapomeňte, že v zimě je dobré promíchávat jen horní vrstvy kompostu. Ať vám z kompostu zbytečně neuniká teplo a plyny, které ke svému životu potřebují půdní mikroorganismy.

Užitečná pomůcka

Přesto, že odborníci nedoporučují v zimě přehazovat celý kompost, protože byste tím docílili ještě výraznějšího zpomalení kompostovacího procesu, je důležité dostat k bakteriím a organismům kyslík. K tomu vám pomůže například aerátor. Jde o provzdušňovač kompostu, který je kovový a má spirálovitý tvar. Díky němu dostanete do kompostu dostatečné množství kyslíku, aniž byste mikroorganismy vystavili prudkým změnám teploty. Důkladné promíchání kompostu pak odložte až na jaro.

A pokud napadne sníh, rozhodně ho z kompostu neodstraňujte. Funguje totiž jako výtečný izolant. O možnostech kompostování v interiéru jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...