Při výběru dětské postýlky se zaměřte hlavně na její bezpečnost. A rozhodně nešetřete na matraci

Dům 05. ledna 2021 | 09:51 — Helena Malá
Před příchodem miminka na svět je kromě kočárku a výbavičky potřeba drobečkovi pořídit i postýlku. Je lepší nic neuspěchat a vybrat takovou, která se vám bude líbit, ale zároveň bude bezpečná a poskytne vašemu děťátku maximální pohodlí.
Další 3 fotografie v galerii
Výběru dětské postýlky se vyplatí věnovat pozornost / Depositphotos

Rozhodně je lepší vybrat dětskou postýlku ještě před narozením miminka. Až přijde na svět, bude vše daleko náročnější a vy už zdaleka nebudete mít tolik času na to, abyste se zabývali každým detailem. Přitom právě detaily mohou být podstatné. Malý novorozenec prospí až 16 hodin denně, kvalitní postýlku a matraci si proto rozhodně zaslouží.

Zaměřte se na bezpečnost

Někdo dává přednost přírodní barvě dřeva, někdo raději volí bílou či jinak barevnou postýlku. Vždy je ale třeba myslet i na bezpečnost miminka. V prvé řadě se proto zaměřte na konstrukci postýlky. Měla by být dostatečně stabilní. Pozornost věnujte také ostrým hranám a nebezpečným výstupkům, které zvyšují riziko úrazů. Ideální je proto pořídit dřevěnou postýlku se zaoblenými hranami.

Velmi důležité je také ošetření postýlky. Ujistěte se, že výrobce použil zdravotně nezávadný lak či barvu. A pokud už máte postýlku vybranou, nepřehlédněte ještě jednu podstatnou věc, a to vzdálenost svislých prvků. Ty by od sebe měly být minimálně 2,5 cm a maximálně 6,5 cm. Předejdete tak možnému vypadení nebo zaklínění končetiny či hlavičky.

Postýlka by měla být polohovatelná

Zdá se to být samozřejmé, ale přesto ne každá postýlka je polohovatelná. Přitom mít možnost nastavovat výšku matrace, je důležité. V prvních týdnech života miminko stále leží a je praktické mu v tomto období nastavit rošt s matrací do nejvyšší polohy. Nebudete se muset k němu hluboko sklánět, čímž šetříte svá záda.

Jakmile se však začne vaše ratolest přetáčet na bříško, sedat nebo klekat na patičky, nastává čas posunout matraci do nižší polohy. Pro děti, které se už dokáží samostatně postavit, je pak vhodná nejnižší poloha nebo alespoň 60 cm od horní hrany zábrany. Vybírejte tedy dětskou postýlku se třemi polohami roštu.

Posuvná bočnice

Oceníte také to, když bude zábrana neboli bočnice posuvná. Ulehčí vám to přístup k miminku. Zároveň si můžete postýlku přisunout k vaší posteli a budete mít snadný přístup k nočnímu kojení a přitom budete mít s miminkem své místo na spánek.

Ovládání by mělo být jednoduché, ale bezpečné, aby s bočnicí nedokázalo dítě samo zacházet. Skvělou vychytávkou pro větší děti, které v noci chodí pít nebo na toaletu, je možnost vyjmutí několika příček hrazení. Umožníte mu tak samostatné noční výlety i ranní vstávání.

Matraci volte tvrdou a pevnou

Neméně pozornosti je třeba věnovat matraci do postýlky. Má totiž velký vliv na vývoj dětské páteře. Jejím nesprávným výběrem je možné způsobit dítěti mnohé nepříjemnosti - bolesti zad, kloubů, svalů, hlavy, zakřivení páteře a podobně, které ho pak často neopouští celý život. Co je třeba vzít v potaz:

Materiál

Vyberte kvalitní a vzdušný materiál. Dítě se bude v postýlce potit, slintat, ale občas se i počůrá. Matrace by tak měla mít pratelný potah, který zvládne praní alespoň na 60 °C, ideálně na 95 °C.

Tvrdost

Miminku dopřejte spíše tvrdší matraci. Je-li příliš měkká, neposkytne páteři dostatečnou oporu. Současně zapomeňte i na anatomické zónování, u dětí není potřeba.

Velikost

Zásadně nekupujte matraci menší než postýlku. Až se miminko začne točit, mohlo by se o prázdná místa poranit.

Rošt

Pevná deska je do dětských postýlek naprosto nevhodná, protože neumožňuje přirozenou ventilaci vzduchu. Ideální jsou laťkové nebo lamelové rošty.

Pozor na přehřátí

I když malé děti milují teplo, dejte si pozor na jejich přehřátí, to je jednou z možných příčin syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Proto raději vyberte přikrývku s dobrými termo-regulačními vlastnostmi. Pokud pořídíte i se speciální antialergickou úpravou, tím lépe. O tom, jak jednoduše vyčistit matraci od skvrn a zápachu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...