Kadeřavost broskvoní trápí nejednoho zahrádkáře. Důležité je správně načasovat ošetření stromu

Zahrada 07. ledna 2021 | 12:08 — Helena Malá
Existuje sice několik babských rad, jak bojovat s kadeřavostí broskvoní, ale bohužel obvykle nezbývá nic jiného, než použít chemický přípravek. Ani ten ale dobře nezafunguje, pokud jej nepoužijete ve správný čas.
Další 3 fotografie v galerii
Kadeřavost broskvoní trápí nejednoho zahrádkáře / Depositphotos

Kadeřavost broskvoní způsobuje houba Tafrina deformans, která přezimuje na a vně pupenů, na kůře větví a kmenech stromů. Jde o nejrozšířenější houbovou chorobu vyskytující se na stromech broskvoní. Pokud vaši broskvoň houba napadne, začne ze stromu předčasně opadávat listí, význammně se sníží kvalita a hlavně výnos plodů, a to i v následujícm roce. Strom začne slábnout, je méně odolný vůči mrazu a mnohdy i uhyne.

Jak se kadeřavost projevuje

Že je váš strom napadený kadeřavostí, poznáte docela snadno. Nemoc se projeví již brzy na jaře, a to na mladých listech. Na nich se objeví nejprve vypouklé světle zelené, žluté až červené skvrny, které později přecházejí ve světle zelené nebo červené puchýře. Následně dochází k deformaci listové čepele a zkadeření.

Někdy lze nalézt na rubu listu šedobílé mycelium, z kterého se houba šíří do okolí. Napadené letorosty jsou kratší, listy jsou nahloučené, dochází ke zduření, praskání a zasychání. Během léta listy předčasně opadávají. Někdy se napadení nevyhnou ani plody, na kterých vznikají červenofialové lesklé skvrny, plody pak praskají. A pokud houba napadne vrcholové letorosty, odumře nakonec celá větev. Nově vyrašené listy sice již obvykle netrpí touto chorobou, může však dojít v důsledku oslabení k napadení mšicemi.

Správné načasování

Abyste vaši broskvoň před kadeřavostí ochránili, je třeba ji ošetřit fungicidem. Aby to ale nebylo tak jednoduché, je třeba přípravek správně načasovat. Jednoduše se dá říct, že přípravek je nutné aplikovat dřív, než ze stromu začnou pučet listy.

Fungicidní ošetření se provádí každý rok bez ohledu na výskyt choroby v předcházejícím vegetačním období, a to v předjaří a na podzim. Ideální doba je, když se začnou zvětšovat, tedy nalévat terminální pupeny. A v tom tkví kámen úrazu, protože nelze přesně určit, kdy se tak stane. Někdy je to na konci ledna, jindy až v dubnu. Záleží na kolísání teplot.

Obecně zahradníci doporučují strimy ošetřit tehdy, kdy teplota vzduchu dosáhne po několik dnů více než 6 °C. Toto období se přibližně shoduje s květem lísky obecné, tj. když se začnou na lískových keřích prodlužovat a „prášit“ jehnědy.

Rady pro odpůrce chemie

Pokud jste ovšem zarytými odpůrci chemie, můžete vyzkoušet některou ze šetrnějších metod. Nikdo vám ale nezaručí, že bude fungovat.

Křen

Říká se, že před kadeřavostí ochráníte broskvoně tak, že pod ně vysadíte křen. Nestačí však jedna rostlina, křen vysázejte po obvodu celé koruny. Pokud to nezabere, získáte alespoň čerstvý křen do omáčky nebo k masu.

Odstraňování napadených listů

Lze také vyzkoušet metodu mechanického odstraňování napadených listů či větviček, aby se choroba dále nešířila. Když je necháte spadnout na zem, bude hrozit, že spóry na jaře zase napadnou rašící pupeny.

Houby

Některé druhy hub rodu trichoderma parazitují na jiných houbách a dají se využít jako ochrana před houbovými patogeny. V cizině lze sehnat mix speciálně vybraných hub rodu trichoderma (trichoderma mix), který se přidává do půdy ke kořenům rostlin jako ochrana před chorobami. Postřik tímto mixem je údajně nejúspěšnější organický přípravek proti kadeřavosti. O tom, jak lze na zahradě využít popel, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu