Ochraňte v zimě své mazlíčky. Sledujte, jak se zvíře venku chová

Mazlíčci 19. února 2021 | 07:27 — Klára Sanders
V zimě je vhodné chránit vaše domácí mazlíčky před chladem. Samozřejmě jsou plemena, která mohou být celoročně venku, ale pokud chováte svého mazlíčka v domě nebo bytě, zvykne si na teplo a je pak náchylnější k prochladnutí.
Další 3 fotografie v galerii
Když pejsky vypravujete ven, můžete je přiobléct do něčeho teplého / Erik Mclean/Pexels

Tak jako v zimě chráníme před chladem sebe, měli bychom myslet i na naše čtyřnohé kamarády. Každý domácí mazlíček má svoji vlastní toleranci vůči chladu, ale obecně menším pejskům a kočičkám s kratšími chlupy nebo nohama bude zima dříve než těm, kteří jsou výše nad zemí nebo mají huňatější srst. Tato menší zvířata mohou ve velkém mrazu utrpět omrzliny nebo podchlazení v řádech minut.

Myslete dopředu

Pokud teploty klesnou hluboko pod nulu, měli bychom zkrátit čas, který zvířata tráví venku. Když je vypravujete ven, můžete je přiobléct do něčeho teplého. V extrémním chladu se vyplatí pejskům pořídit i botky pro ochranu tlapek, které mají psi citlivější než kočky. Nenechte zvířata přecházet po ledu. Když mrzne, buďte opatrní při otírání tlapek a bříšek po návratu z procházky. Když je venku zima, omezte i koupání, protože oleje v kůži chrání zvířata proti chladu.

Jestli máte venkovní kočku, měla by mít přístup do uzavřeného útočiště, kde by se mohla před chladem schovat. I když je normálně schopná si něco ulovit, v zimě není na škodu ji přikrmovat, protože v chladných měsících je obtížnější najít kořist.

Sledujte, jak se zvíře venku chová

V případě, že by vaše zvíře i přes ochranná opatření utrpělo omrzliny nebo podchlazení, je vhodné umět rozpoznat jejich příznaky. Když váš mazlíček kňučí, třese se, vypadá úzkostlivě, slabě, začne zpomalovat nebo se úplně přestane hýbat a vyhledává teplejší místa, na kterých hrabe, je na čase vzít jej zpátky dovnitř, protože vykazuje známky podchlazení.

Omrzliny jsou hůře rozpoznatelné a mohou být objeveny až pár dní potom, co byla napáchána škoda. Jestli máte podezření, že je váš mazlíček podchlazený nebo má omrzliny, okamžitě kontaktujte veterináře.

Obecně platí, že pokud je venku příliš zima pro vás, platí to samé i pro vašeho psa nebo kočku. Psali jsme také: I pes může v zimě nastydnout. Naučte se nemoc poznat a předcházet jí

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...