Pořiďte dětem originální zvířátko. Péče o potemníka je jednoduchá a zajímavá

Mazlíčci 23. února 2021 | 10:31 — Klára Sanders
Skoro každé dítě si přeje mít doma nějaké zvíře. Pokud je to tak i u vás doma, ale nemáte dost času a prostoru, máme pro vás tip na nenáročné zvířátko. Ocení ho děti, které jsou zvídavé a zajímají se o přírodu.
Další 4 fotografie v galerii
Chov potemníků nebo-li moučných červů není pro žádné citlivky / Depositphotos

Chov potemníků nebo-li moučných červů není pro žádné citlivky. Ale spíš pro zvědavce a experimentátory. Brzy uvidíte, jak budou děti nadšené, až se jim za jejich péči červi odmění zakuklením a jednoho dne bude v krabici místo larvy dospělý brouk.

Potemníkům stačí plastová krabice

Nejznámější jsou tři druhy potemníků: potemník moučný, potemník buffalo a potemník brazilský. Nejmenšího vzrůstu je potemník buffalo, má kolem 0,7 centimetru, potemník moučný měří přibližně 1,5 centimetru. Největší z nich je potemník brazilský, který má přes dva centimetry. Na chov je nejméně náročný potemník moučný.

Pro chov těchto larev vám postačí plastová krabice o rozměru 15 x 25 centimetrů, nutností je víčko s dostatečným množstvím otvorů pro proudění vzduchu. Jako podestýlku mají moc rádi ovesné vločky, otruby, suché pečivo nebo kukuřičné šustí.

K jídlu ovoce a zelenina

Na stravu nejsou nároční, postačí jim kousek ovoce nebo zeleniny. Vždy dávejte pozor, abyste ovoce i zeleninu vyhodili, pokud by začala plesnivět. Ovoce a zelenina je pro potemníky nutná, protože je to jejich zdroj vody. Stravu můžete obohatit o pár psích granulí nebo drcené krmení pro rybičky. Ke spokojenému životu jim vyhovuje klasická pokojová teplota.

Pro začátek si kupte přibližně deset červů, někteří se rozmnoží a někteří se vzájemně požerou. Není to nic zvláštního, často se živí jedinci z vlastních řad. Pokud budete chtít, aby se vám potemníci rozmnožili, tak je potřeba zvýšit teplotu na asi 25 stupňů Celsia. Vývojový cyklus potemníka moučného trvá dva až tři měsíce. Při vyšší teplotě než 25 stupňů Celsia se může vývoj i urychlit.

Vyzkoušejte experiment s polystyrenem

Děti uvidí celý cyklus vývoje, tedy od červů přes larvu až po dospělého brouka. Nejvíce je bude bavit experiment, který s nimi můžete vyzkoušet. Potemníci jsou totiž jediná zvířata na světě, která dokáží ekologicky likvidovat polystyren. Naházejte červům do krabice větší kusy polystyrenu, za pár hodin uvidíte, jak se do něj zavrtávají a vytvářejí si cestičky. Po spořádání polystyrenu se jim vůbec nic nestane a vyloučí pouze biologicky rozložitelný odpad. Jejich tělo polystyren zlikviduje. Možná, že jsou potemníci naší záchranou v boji proti plastům. Psali jsme také: Chov pavouků je fascinující a dokáže vyřešit i strach z těchto členovců

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu