Využijte pampelišky z vaší zahrádky
Pokud se chystáte pampelišky konzumovat, ujistěte se, že jde o rostliny, které nebyly vystaveny žádnému chemickému postřiku jako jsou například herbicidy, pesticidy nebo hnojiva. IDeálně použijte pampelišky přímo z vaší zahrádky.
Čaj z pampeliškových listů lze vyrobit z čerstvých i sušených lístků. Je trochu hořký, ale to se dá spravit kapkou medu. Sbírejte lístky, které jsou mladé. Umyjte je a nechte lehce oschnout. Na jeden šálek použijte asi šest čerstvých lístků, které nakrájíte najemno. Nechejte louhovat pět až deset minut a potom doslaďte podle chuti.
Listy si můžete nasušit i do zásoby. Sušte je tak dlouho, dokud úplně nezkřehnou. Potom je rozmělněte v dlaních a odstraňte delší kusy stonků. Nakonec směs rozdrťte v hmoždíři. Na pampeliškový čaj ze sušených listů stačí jedna až dvě lžičky směsi. Doba louhování je stejná.
Na čaj z květů sesbírejte osm až deset rozkvetlých pampelišek, omyjte je a odřežte spodní zelené části. Potom okvětní lístky vložte do čajového sítka a zalijte horkou vodou. Nechejte louhovat asi dvacet minut a potom doslaďte.