Nevyhazujte sáčky s absorpčními kuličkami do koše. V domácnosti má silikagel široké uplatnění

Ostatní 02. června 2021 | 13:20 — Anna Novotná
Pokud jste si koupili nové boty, kožený výrobek či elektroniku, možná jste v krabici objevili malé sáčky s drobnými kuličkami. Hodně lidí tyto sáčky bezmyšlenkovitě hodí do koše. To je ale škoda. Jde totiž o silikagel, který má skvělé absorpční vlastnosti. V domácnosti najdou sáčky se silikagelem široké využití.
Další 3 fotografie v galerii
Byla by škoda sáčky se silikagelem vyhodit do koše / Depositphotos

Z odborného hlediska je silikagel vysoce porézní forma oxidu křemíku nebo směs oxidu hlinitého a oxidu křemičitého. I přes svůj název je silikagel tuhá látka, která má různou strukturu podle velikosti pórů. Může mít podobu prášku, ale i kuliček nebo drcených kousků. Vždy ale slouží k jednomu účelu - pohltit případnou vlhkost. A to se hodí i v domácnosti.

Možná vás napadne, že mít doma silikagel může být nebezpečné, obzvláště pokud máte zvídavé děti. Buďte ale bez obav, vysoušedlo je netoxické a po požití žádné vážné nebezpečí nehrozí. Neznamená to ale, že necháte děti si se silikagelem běžně hrát. Při kontaktu s kůží mohou citliví jedinci reagovat podrážděním či vysušením. Ve vzácných případech mohou mít lidé po vdechnutí podrážděnou sliznici. Pokud by tento stav trval více hodin, je leší vyhedat lékařskou pomoc.

Co jste možná nevěděli

  • Z uzavřeného nádoby či kapsy umí silikagel odstranit až 40 % celkové vlhkosti.
  • Kromě silikagelu se můžete setkat i s jinými vysoušedly, například síranem vápenatým, chloridem vápenatým nebo montmorilonitovým jílem.
  • Silikagel není hořlavý ani toxický.
  • Pokud silikagel zahřejete na 120 až 150 stupňů Celsia (například v troubě na pečicím papíře), vysušíte ho a vrátíte mu zpátky jeho absorpční vlastnosti.

Široké uplatnění

Jak už jsme informovali, silikagel najde v každé domácnosti široké uplatnění. 

  • Pokud máte dvojitá okna nebo dvojitá skla, dejte sáčky silikagelu mezi ně a zabráníte tak jejich orosení.
  • Jestliže se vám v autě zamlžují okna, opět vám pomůže silikagel. Stačí pytlíčky připevnit na palubní desku co nejblíže čelnímu sklu.
  • Pár sáčků se silikagelem dejte i do pouzdra foťáku, nenavlhne a nebude se vám mlžit optika.
  • Pokud se vracíte z koupaliště a nechcete, aby vám od mokrých plavek navlhla celá taška, dejte k nim několik sáčků s absorpčními kuličkami.
  • Silikagel můžete mít permanentně také v tašce se sportovním oblečením, kterou nosíte do fitka. Zatočí jak s vlhkostí, tak zápachem z rozkládajícího se potu.
  • Železnému nářadí vlhkost nedělá dobře a může snadno zrezivět. Zabráníte tomu tím, že do bedny či kufru s nářadím dáte několik sáčků silikagelu.
  • Zrezivět mohou také břity žiletek v koupelně. I zde se tedy sáček s kuličkami vysoušedla hodí.
  • Při skladování sezonního oblečení a bot nezapomeňte na silikagel. Rozmístěte ho do kapes, dovnitř bot a ve správný čas je vytáhnete nejen stoprocentně suché, ale také nezatuchlé a zbavené pachů.
  • Květiny nebo okvětní lístky nasušíte hravě pomocí silikagelu. Vysypte kuličky do uzavíratelné misky, přidejte květiny k sušení a uzavřete (klidně ještě přelepte izolepou, aby byla miska doopravdy neprodyšná).
  • Sáčky se silikagelem můžete využít všude tam, kde nechcete, aby vám navlhly sypké ingredience do jídla (například koření) nebo třeba psí a kočičí granule. Stačí na spodní stranu víčka nádoby, ve které jídlo nebo granule uchováváte, nalepit sáček se silikagelem.
  • Pokud máte stříbrné šperky nebo příbory, skladujte je společně se silikagelem. Ten zabraňuje matnění stříbra, to bude díky němu déle jako nové.
  • Vyrobte si vlastní vůni do šatníku nebo třeba auta. Na kuličky silikagelu nastříkejte svůj oblíbený parfém, pak je opět dejte do papírového nebo látkového pytlíčku a máte hotovo.
  • Skladujete doma semínka? Přihoďte k nim také sáčky se silikagelem – nenavlhnou a tedy ani nezplesniví.
  • Knihy i důležité dokumenty silikagel ochrání před vlhkostí. A pokud rádi kupujete staré knihy v antikvariátech, silikagel je umí zbavit i typického pachu.
  • Silikagel je dobrou první pomocí také v případě, že jste si někde omylem namočili telefon nebo jinou elektroniku. Přístroj nezapínejte, vyndejte baterii a paměťovou kartu a zařízení vložte do igelitového pytlíku nebo uzavíratelné misky. Přidejte několik sáčků silikagelu a pečlivě uzavřete. Nechte přes noc vysušit a můžete mít jistotu, že se vlhkost nebude ukrývat ani v těch nejhlubších útrobách vašeho telefonu.

Tip: Pokud zrovna nemáte po ruce zboží, ve kterém by silikagel byl, nevadí. Dá se koupit i v obchodě, a to jak ve větším množství v sypané podobě, tak už naporcovaný v malých sáčcích. O tom, jak dodat místnosti ideální vlhkost, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu