Domácí proteinové tyčinky
Pokud si chcete proteinovou tyčinku koupit, přečítěte si etiketu!
Najdete tam informaci o obsahu energie, bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů atd. ve 100g produktu, popř. v jedné tyčince.
Pozorně čtěte složení – pořadí složek je dáno množstvím, to znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce a na posledním složka, které je v produktu nejméně. U proteinových tyčinek sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje jako je například syrovátková nebo sójová bílkovina. Naopak kolagen, či želatina mají nízký obsah esenciálních aminokyselin. A samozřejmě, že je dobré dát přednost tyčinkám, které obsahují jen minimum barviv, konzervantů a dalších chemikálií. Nejlepší varianta ale je si vyrobit své vlastní proteinové tyčinky. Přinášíme Vám recepty na jahodové a čokoládové.
EXTRA ČOKOLÁDOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY
Varianta pro ty, kterým jedna porce čokolády nestačí a chtějí rovnou dvojitou.
Ingredience na 3 tyčinky
- 1/4 hrnku čokoládového syrovátkového proteinu,
- 1/2 hrnku ovesných vloček rozmixovaných na mouku,
- 1/2 hrnku (mandlového) mléka,
- 1/8 hrnku kokosové mouky
- 1/8 hrnku kakaa,
- 1 lžíce nasekaných arašídů (lze vynechat)
- poleva: 50 g vysokoprocentní čokolády bez přidaného cukru
Postup
Všechny ingredience společně umixujeme v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme 3 stejně velké tyčinky (pokud by těsto bylo příliš suché, lze přilít ještě trochu mandlového mléka), přendáme na tác a dáme na pár minut ztuhnout do mrazáku. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní čokoládu a tyčinky jí polijeme (pokud by byla poleva příliš tuhá, lze přidat trochu kokosového oleje). Hotové čokoládové tyčinky necháme cca 3/4 hodiny zatuhnout v mrazáku, poté můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 tyčinku
260,3 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 18,7 g
Tuky 15 g
JAHODOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY
Tyčinky se svěží jahodovou náplní.
Ingredience na 4 tyčinky
- 3 velké čerstvé jahody,
- 3 lžíce kokosové mouky,
- 1/4 hrnku jahodového syrovátkového proteinu,
- 1/4 hrnku (mandlového) mléka,
- 1 lžíce kokosového oleje
- poleva: 40 g vysokoprocentní čokolády bez přidaného cukru, 2 jahody nakrájené na plátky (lze vynechat)
Postup
V misce nejprve rozmačkáme čerstvé jahody, poté postupně vmícháme kokosovou mouku, jahodový protein, mandlové mléko a kokosový olej. Ze vzniklé směsi vytvarujeme 4 stejně velké tyčinky, přendáme na tác a dáme na chvíli zatuhnout do mrazáku. Ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu, tyčinky jí polijeme a na závěr můžeme ozdobit plátky jahod. Hotové tyčinky necháme cca půl hodiny zatuhnout v mrazáku, poté můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na 1 tyčinku
150 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 7 g
Tuky 10 g