Domácí proteinové tyčinky

Recepty 13. července 2017 | 10:45 — Anna Novotná
Na trhu existuje veliké množství tyčinek pro sportovce. Některé jsou proteinové, ty mají vyšší podíl proteinů, jiné mají vyšší obsah sacharidů, což jsou energetické tyčinky.
Domácí proteinové tyčinky. / Ilustrační foto

Pokud si chcete proteinovou tyčinku koupit, přečítěte si etiketu!
Najdete tam informaci o obsahu energie, bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů atd. ve 100g produktu, popř. v jedné tyčince.

Pozorně čtěte složení – pořadí složek je dáno množstvím, to znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce a na posledním složka, které je v produktu nejméně. U proteinových tyčinek sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje jako je například syrovátková nebo sójová bílkovina. Naopak kolagen, či želatina mají nízký obsah esenciálních aminokyselin. A samozřejmě, že je dobré dát přednost tyčinkám, které obsahují jen minimum barviv, konzervantů a dalších chemikálií. Nejlepší varianta ale je si vyrobit své vlastní proteinové tyčinky. Přinášíme Vám recepty na jahodové a čokoládové.

EXTRA ČOKOLÁDOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY

Varianta pro ty, kterým jedna porce čokolády nestačí a chtějí rovnou dvojitou.

Ingredience na 3 tyčinky

  • 1/4 hrnku čokoládového syrovátkového proteinu, 
  • 1/2 hrnku ovesných vloček rozmixovaných na mouku, 
  • 1/2 hrnku (mandlového) mléka,
  • 1/8 hrnku kokosové mouky
  • 1/8 hrnku kakaa, 
  • 1 lžíce nasekaných arašídů (lze vynechat)
  • poleva: 50 g vysokoprocentní čokolády bez přidaného cukru

Postup
Všechny ingredience společně umixujeme v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme 3 stejně velké tyčinky (pokud by těsto bylo příliš suché, lze přilít ještě trochu mandlového mléka), přendáme na tác a dáme na pár minut ztuhnout do mrazáku. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní čokoládu a tyčinky jí polijeme (pokud by byla poleva příliš tuhá, lze přidat trochu kokosového oleje). Hotové čokoládové tyčinky necháme cca 3/4 hodiny zatuhnout v mrazáku, poté můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na 1 tyčinku
260,3 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 18,7 g
Tuky 15 g

JAHODOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY

Tyčinky se svěží jahodovou náplní.

Ingredience na 4 tyčinky

  • 3 velké čerstvé jahody, 
  • 3 lžíce kokosové mouky,
  • 1/4 hrnku jahodového syrovátkového proteinu, 
  • 1/4 hrnku (mandlového) mléka,
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • poleva: 40 g vysokoprocentní čokolády bez přidaného cukru, 2 jahody nakrájené na plátky (lze vynechat) 

Postup
V misce nejprve rozmačkáme čerstvé jahody, poté postupně vmícháme kokosovou mouku, jahodový protein, mandlové mléko a kokosový olej. Ze vzniklé směsi vytvarujeme 4 stejně velké tyčinky, přendáme na tác a dáme na chvíli zatuhnout do mrazáku. Ve vodní lázni rozpustíme vysokoprocentní čokoládu, tyčinky jí polijeme a na závěr můžeme ozdobit plátky jahod. Hotové tyčinky necháme cca půl hodiny zatuhnout v mrazáku, poté můžeme podávat.

Nutriční hodnoty na 1 tyčinku
150 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 7 g
Tuky 10 g

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka? S...

Jak ochránit meruňky proti mrazům? Přichází prudké...

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Zavřít reklamu