Vybrat kočce kvalitní krmivo není jen tak. Snadno totiž můžete prodejcům skočit na lep

Mazlíčci 24. června 2021 | 10:43 — Helena Malá
Chovatelé koček by měli věnovat náležitou pozornost výběru kvalitní stravy pro svého mazlíčka. Právě na krmivu totiž z velké části závisí zdraví vašeho parťáka. A ne vše, co se na první pohled tváří jako kvalitní, je skutečně dobré.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud budete kočku živit kvalitní stravou, bude zdravější / Pixabay

Známé pořekadlo „Jsi to, co jíš“ neplatí jen pro lidi, ale i pro kočky. Mnozí chovatelé u nás i ve světě si mnohdy myslí, že výběr značky krmiva, která v reklamě slibuje pro domácího mazlíčka jen to nejlepší, je pro jejich čtyřnohé kamarády opravdu tím nejlepším. A pak se diví, když se dostaví nejrůznější zdravotní komplikace, jejichž léčba stojí nemalé peníze. Jednou z příčin je přitom právě nevhodné složení a nekvalitní suroviny použité při výrobě zvířecího krmiva.

Vyvážená strava je základ

Jestliže se má kočka správně vyvíjet a těšit se v dospělosti plnému zdraví, musí její strava obsahovat všechny potřebné živiny. Když tomu tak není, dříve či později se mohou dostavit různé nemoci nebo alergické reakce. A jak by tedy měla ideální kočičí strava vypadat? Musí obsahovat:

  • bílkoviny
  • tuky
  • sacharidy
  • vitaminy a minerální látky

Bílkoviny

Kočka je na rozdíl od psa výhradně masožravec, proto by její strava měla obsahovat zejména živočišné bílkoviny. Organismus kočky si nedokáže vytvořit bílkoviny sám, jsou tedy životně důležité. Mezi nejdůležitější bílkoviny patří:

Taurin

Kočka jej potřebuje více než kterékoliv jiné zvíře. Jeho nedostatek se projevuje oslabením imunitního systému, ztrátou sluchu, zraku, poruchami reprodukce a srdce. Najdete jej zejména ve vnitřnostech, ale i v kuřecím a krůtím mase.

Arginin

Napomáhá při odstraňování amoniaku z těla. Pokud není amoniak z těla vyloučen, může způsobit vážné zdravotní potíže, například infekci močového ústrojí, tvorbu močových kamenů, deprese nebo dokonce i nervové záchvaty. Arginin najdete hojně ve zvířecí srsti, svalech a kůži.

Tuky

Také tuk je pro kočky životně důležitý. Je zdrojem energie a nenasycených mastných kyselin, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pro masožravé kočky jsou tyto kyseliny nezbytné a lépe zužitkovatelné než rostlinný tuk. Některé kyseliny musejí být získány ze živočišných zdrojů, aby je organismus kočky mohl zužitkovat. Trávicí trakt kočky totiž není uzpůsobený tomu trávit obiloviny a obilné produkty. Obsah tuku v potravě kočky by neměl být více jak 30 %. Při dlouhodobém podávání krmiva s vysokým obsahem tuku můžete kočce způsobit obezitu.

Funkce tuků

Absorbují vitaminy A, D, E a K.
Jsou hlavním zdrojem energie.
Jsou základními stavebními prvky buněčných stěn.

Sacharidy

Sacharidy mohou kočky konzumovat pouze v omezeném množství, ve výživě koček by neměly přesáhnout více jak 10 %. I tak mají ve stravě koček svůj význam. Mezi sacharidy totiž patří také balastní látky nebo vláknina, které nejsou sice stravitelné, ale regulují činnost střev. Přemíra sacharidů však může negativně ovlivnit trávení a životnost orgánů, jako jsou ledviny. Pokud chcete kočce trávení cukrů ulehčit, podávejte jí rýži nebo ovesné vločky. Obojí musí být tepelně upravené.

Vitaminy a minerální látky

Kočkám prospívá také určité množství vitaminů. Zásadní je rozdíl mezi vitaminy rozpustnými ve vodě a v tucích. Druhé jmenované se v těle ukládají a může dojít k jejich předávkování. Nadbytečné vitaminy rozpustné ve vodě tělo vyloučí s močí.

Zapomenout byste neměli ani na minerální látky. Kočka potřebuje zejména vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík a chlor stejnou měrou jako stopové prvky - železo, měď, zinek, mangan, jod a selen. O tom, jakými hračkami se kočkám nejvíce zavděčíte, jsme psali zde.

Zdroj: www.nbcnews.comwww.superzoo.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu