Bohatá úroda rajčat závisí také na zalévání. Vyvarujte se nejčastějších chyb

Zahrada 01. července 2021 | 12:33 — Veronika Prášilová
Aby byla vaše úroda červených jablíček jako z příslovečného ráje, je nutné se o ně řádně postarat. Kromě vyštipování bočních výhonů, vyvazování k opoře a přihnojování je také velmi důležitá správná zálivka.
Dalších 5 fotografií v galerii
Každý touží vypěstovat velké chutné plody / Depositphotos

Mohlo by se zdát, že je jedno, zda zaléváte okurky, salát nebo rajčata. Není tomu tak. Rajská jablíčka mají specifické potřeby, které je potřeba dodržet, aby byly plody velké, sladké a nepraskaly. 

Rajčata nesnášejí sprchu

Pokud zaléváte celou zahradu konví nebo hadicí s rozprašovačem, pak je to první a základní chyba, které se dopouštíte. Tento druh zálivky určitě nesvědčí okurkám, bramborám, dýni, patisonům, cuketě a především rajčatům. Tyto druhy zeleniny zaléváme zásadně rovnou na zem kolem stonku. Takové zalévání má své praktické důvody. Rajčata i okurky trpí na plísně, kterým se právě ve vlhku nejlépe daří. Voda by také při špatném způsobu zalévání mohla spláchnout případný postřik proti plísni.

Vodou nešetřete

Zálivka by měla být vydatná, ovšem ne tak, aby po ní vzniklo v půdě bláto. Voda by se také neměla rozlít příliš daleko. Pokud totiž kolem zeleniny vytvoříte velké louže, zabrání promáčená půda pronikání vzduchu ke kořenům. Navíc je této vody škoda a ještě podporuje růst plevele. Pokud chcete rajčatům pomoct, nakypřete půdu kolem nich, aby voda lépe vsákla do země. Čtěte také: Sezona cuket startuje. Upravte je nejen zdravě, ale i chutně a doma se po nich jen zapráší

Přes den nezalévejte

Rajčata zalévejte nejlépe ráno nebo večer. Rozhodně se vyvarujte polední zálivky, kdy se voda rychle odpaří, navíc to pro zeleninu znamená teplotní šok. Ideální vodou pro zálivku je odstátá voda, která je napuštěná alespoň den předem, nebo voda dešťová. Rychlému odpařování vody zabráníte pomocí obložení místa kolem rajčat mulčovací kůrou nebo posečenou trávou. 

Zdroj: thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...